De anställda fick beskedet på onsdagsmorgonen: Efter nästan hundra år av kökstillverkning läggs Marbodals fabrik i Tidaholm ner 2024.

På fabriken jobbar cirka 700 personer, enligt Claes Schoultz som är GS Fackets lokale klubbordförande. Han har precis lämnat informationsmötet och är märkbart skakad när Arbetet når honom över telefon.

– Alla är i chock.

Vad tänker du om beskedet?

– Jag vädjade på mötet i morse att ompröva beslutet. Två, tre, fyra generationer har jobbat här och vi har levererat miljontals kök. Vi vill fortsätta göra det, säger Claes Schoultz.

Orsaken till nedläggningen är att Nobia som äger Marbodal ska bygga en ny stor fabrik söder om Jönköping. På sin hemsida beskriver Nobia den nya fabriken som sin ”största satsning någonsin”.

”Anläggningen som planeras vara i full drift 2024 blir en av Europas modernaste för tillverkning av kök. Den kommer ha en hög grad av automation och digitalisering samt hög miljö- och hållbarhetsprestand”, skriver företaget.

Enligt Claes Schoultz är beskedet från arbetsgivaren att alla ska erbjudas nya jobb på den nya fabriken.

Han tror att några kommer att ta erbjudandet men att många också kommer att se pendlingsavståndet på en och en halv timme som för långt. Själv tänker han inte flytta med.

Claes Schoultz beskriver beskedet som ”ett dråp” mot Tidaholm då 700 jobb försvinner från orten med cirka 12 000 invånare.

– Jag satt och räknade på det. Det är som att sju stycken Torslandafabriker lägger ner samtidigt i Göteborg.

Han hoppas nu att ledningen omprövar sitt beslut.

– Det har sagt att det är ett inriktningsbeslut. Vi hoppas kunna visa att det är idiotiskt att göra så här. Framförallt mot kunderna och varumärket Marbodal.