I mer än ett decennium har Anders Weihe varit förhandlingschef på Teknikföretagen. 

Nu, inför en brännande avtalsrörelse, lämnar han och blir ”expert” åt vd Klas Wåhlberg. 

I stället lånar Teknikföretagen in Tomas Undin från Svenskt Näringsliv, men med ett förflutet på Teknikföretagen, som ansvarig för förhandlingarna under årets avtalsrörelse.

Parallellt med detta ska Teknikföretagen inleda en rekryteringsprocess av en ny ordinarie förhandlingschef, berättar kommunikationschef Håkan Eriksson. 

– Det är en ömsesidig överenskommelse mellan Anders Weihe och Teknikföretagen till varför han lämnar och vi kommer inte gå in på skälen till det. Men man poängterar att det inte finns meningsskiljaktigheter bakom. 

Tidningen Dagens Opinion har tidigare rapporterat om att både Anders Weihe och hans söner fått lägenhetskontrakt via Teknikföretagen. Anders Weihe är också ägare till en villa i Djursholm. 

Enligt Teknikföretagen har allt skötts helt korrekt och anledningen till att han fortfarande står som ägare av villan är av familjeskäl. Hans tidigare fru och barn bor kvar. 

Har lägenhetsaffärerna något att göra med bytet av förhandlingschef?
– Nej, det finns ingen sådan koppling.

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare på IF Metall som är Teknikföretagens motpart, konstaterar att chefsbytet ”rör till det lite”. 

– Det är klart att när en viktig motpart slutar precis innan avtalsrörelsen så blir det lite oroligt. Men man måste komma i håg att så personberoende är det inte. Vi har träffat avtal med Teknikföretagen sedan 1905 och vi kommer att träffa avtal nu med, säger han.