Justitieminister Morgan Johansson vill se över reglerna för arbetskraftsinvandring för att stoppa organiserad brottslighet.

Det är utmärkt, en förändring är nödvändig.

En arbetskraftsinvandring utan samhällets kontroll har byggt ett snabbt växande skuggsamhälle där kriminaliteten och ett cyniskt utnyttjande av utsatta människor frodas.

Arbetet har tidigare skrivit om grava missförhållanden för de nagelarbetare som kunnat lockas hit från Vietnam med stöd av lagen om arbetskraftsinvandring. 

Och Dagens Arbetes reporter Elinor Torp gav nyligen ut boken Vi, skuggorna, om arbetare som lockats hit från Nicaragua med stöd av samma lag.

Hon berättar bland annat om en kvinna som städat sjukhus, skolor och svenska hem, där löftena hon fick innan hon kom till Sverige har svikits ett efter ett. 

Hon betalar 3 000 kronor i månaden för en madrass i en knökfylld lägenhet och när arbetsgivaren säger att hon ska lämna tillbaka halva lönen protesterar hon först.

”Om du vill stanna så gör du som jag säger”, svarar chefen och går.

Nyligen gav också tolv myndigheter ut en gemensam larmrapport om denna organiserade brottslighet. 

Kadern av livegna illegala växer stadigt. De bygger och städar våra hus.

De diskar på restauranger och jobbar åt mindre nogräknade bemanningsföretag. De tvättar våra bilar och filar våra naglar. 

De får uselt betalt, ibland inte någon lön alls. De har inga rättigheter och inget skydd. Det är inte bara en olycka och tragedi för dem som utnyttjas. Det slår också ut seriösa företag som inte har en chans att matcha priserna.

Den organiserade brottsligheten utnyttjar systematiskt de generösa reglerna för arbetskraftsinvandring som Alliansen med stöd av Miljöpartiet införde 2008.

Då togs Arbetsförmedlingens tidigare behovsprövning bort och besluten överläts till arbetsgivaren själv.

Ingen kontroll utförs i dag, det räcker med att ”tjänsten” utannonserats på Arbetsförmedlingen i tio dagar.

Det gör att kriminella aktörer kan tjäna grova pengar på att sälja arbetstillstånd. De osanna erbjudandena används för att smuggla personer till Sverige.

När de väl är här är de helt i händerna på den som lockat dem hit och de tolv myndigheterna är överens om att handeln med arbetstillstånd är en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten.

De slår fast att arbetstillstånden utnyttjas för bidrags- och bedrägeribrott samt arbetskraftsexploatering.

Denna kriminalitet kan stoppas med bättre kontroll, men Liberalerna och Miljöpartiet säger nej till att ändra reglerna.

Det är en obegriplig inställning. Vill de ha ett fusk-Sverige?