”Vi växer så det knakar i fogarna på LO-borgen”. Så sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under partiets landsdagar i Örebro i helgen, rapporterar Dagens Nyheter

På SD:s landsdagar debatterades även hur partiet ska få större inflytande över LO.

Enligt DN förklarade flera deltagare att SD kommer att kunna förändra LO-förbundet inifrån när fler sympatiserar med partiet. 

Men än så länge är dörren till LO stängd.

Arbetet har pratat med 12 av LO:s 14 fackförbund och de håller fast vid sin tidigare linje. 

– Om man har ett fackligt uppdrag i Seko så måste man stå upp för de värderingar vi står för, säger Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på Seko. 

I hans fackförbund kan man vara medlem i både Seko och SD. Gränsen går vid förtroendeuppdrag i fackförbundet i kombination med att vara aktiv i SD. Med förtroendeuppdrag menas till exempel om någon är skyddsombud eller vald till klubbstyrelsen på arbetsplatsen.

Som förtroendevald i Byggnads måste man stå upp för förbundets grundläggande värderingar, understryker förbundssekreteraren Patrik Östberg.

– Dessa står i konflikt med vad SD står för som parti. Om vi öppnar upp för att ställa arbetare mot arbetare faller hela idén med att vara ett fackförbund.

Fackförbunden Transport och Pappers drar däremot gränsen tidigare. Enligt deras regler går det inte att förena medlemskap i förbundet med att vara aktiv sverigedemokrat. 

– Man kan bli utesluten om man bedriver eller stödjer verksamhet som är oförenlig med vår organisation och våra stadgar. Med andra ord är det inte okej, säger Mikael Lilja, förste vice ordförande i Pappers. 

Det enda förbund som tillåter förtroendeuppdrag trots aktivt medlemskap i SD är Elektrikerna.

”Om en person blir föremål för uteslutning så är det för att hen har brutit mot våra stadgar”, svarar Elektrikernas kommunikatör Diana Oldenburg, i ett mejl. 

Många av förbunden betonar att de inte ägnar sig åt åsiktsregistrering. Och att ärendena avgörs från fall till fall.

I vissa förbund är det ledningen som har klubbat reglerna, i andra fall är det förbundets kongress. 

Hur länge kan förbunden stå fast vid sin hållning om SD växer i LO-grupperna? Den frågan får olika svar av förbunden.

De som har kongressbeslut som styr reglerna för medlemskap svarar i stil med ”det här gäller tills vi har ett nytt kongressbeslut”.

Enligt IF Metalls vice ordförande Tomas With är frågan om att öppna upp för SD-aktiva inte aktuell. Kommunal har inte heller några planer på att släppa in aktiva sverigedemokrater på förtroendeuppdrag:

– Vi kan se hur de röstar i riksdagen: emot fackföreningar och de frågor som Kommunal vill driva, säger Lena Andersson, chef för organisation på Kommunal.  

Hur ser du på utspelen om att SD vill ta över LO inifrån?
– Har de den filosofin att de vill komma in och ta över LO så måste de gå in via respektive fackförening. Och då gäller det att vara observant och se hur man agerar.

Efter publicering svarar Musikerförbundet att deras styrelse inte tagit något generellt beslut i frågan, utan kommer hantera det ärende för ärende. Arbetet har även sökt Målarna men inte fått svar.

LO-förbundens inställning till SD

Alla LO-förbund som Arbetet pratat med tillåter medlemskap i respektive förbund och samtidigt medlemskap i Sverigedemokraterna.

Tio av tolv LO-förbund tillåter fackligt medlemskap och samtidigt aktivt medlemskap i Sverigedemokraterna. Undantagen är Transport och Pappers. 

Alla LO-förbund som vi pratat med, förutom Elektrikerna, säger nej till att ha ett fackligt förtroendeuppdrag samtidigt som man är aktiv medlem i Sverigedemokraterna. 

LO-förbunden har drygt 1,4 miljoner medlemmar, enligt siffror från 2018.