En arbetare öppnade luckan klättrade in i en avloppstank som tillhörde Darshsan Hotel i delstaten Gujarat, nordvästra Indien.

Han klättrade in tanken för att rengöra den.

När kollegerna utanför inte hörde honom längre blev de oroliga och klättrade in och försökte rädda honom. 

Sju personer – fyra anställda på santitetsföretaget och tre hotellanställda – avled av avloppsångorna.

Händelsen inträffade i juni i år men att jobba med mänsklig avföring kan vara livsfarligt

Arbetare kommer i direktkontakt med mänsklig avföring och det kan vara livsfarligt.

Ett gram av mänskligt bajs kan innehålla upp till 10 miljoner virus, en miljon bakterier och tusentals parasiter, uppger FN:s nyhetssajt UN News.

Att arbetare ofta saknar handskar, stövlar eller skyddsdräkter och tvingas krypa i avloppen, ibland endast i bar överkropp, gör att de riskerar att bli sjuka, uppger ILO, Världsbanken, WHO och Wateraid i en gemensam rapport.

I Indien uppskattas det finnas mellan fem och sex miljoner sanitetsarbetare, varav två miljoner arbetar inom vad som betecknas vara en ”högriskmiljö”.

Runt om i världen jobbar miljontals människor med dessa jobb men det talas sällan om deras arbetsvillkor, skriver organisationerna i inledningen till rapporten. 

Rapporten tar upp arbetsvillkoren för sanitetsarbetare Bangladesh, Bolivia, Burkina Faso, Haiti, Indien, Kenya, Senegal, Sydafrika och Uganda. 

Flera av de anställda i branschen har inte fasta anställningar utan jobbar utan avtal och osäkra villkor.

Låg lön och det sociala stigmat med att jobba med mänsklig avföring gör också att arbetarnas situation är utsatt. 

Villkoren för de anställda varierar mellan olika länder.

I Sydafrika har de flesta anställda i branschen en anställning, medan i Burkina faso så är villkoren tuffare och många jobbar i den informella ekonomin. 

Internationella toalettdagen

• Den 19 november infaller internationella toalettdagen, eller Världstoalettdagen som den också kallas. Dagen har instiftats av World toilet organization och FN-organet UN Water för att uppmärksamma behovet av god hygien och att många, framför allt unga tjejer, saknar tillgång till riktiga toaletter.

• Nära 700 miljoner människor uträttar sina behov utomhus

• I dag har fler människor i världen tillgång till en mobil än en ren toalett. 4,5 miljarder saknar bra sanitära tjänster. Enligt och varje år dör 280 000 människor på grund av detta.

• Ett av FN:s mål för en bättre värld, Agenda 2030, är att se till att det finns rent vatten och bra sanitetsförhållanden för alla.