– Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård. Vi har tidigare inte anpassat kostymen utan haft en bemanning för vårt gamla, bredare uppdrag. Nu minskar vi antalet tjänster men inte med fler än att vi kan fortsätta ge vård av hög kvalitet till våra patienter, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga, i pressmeddelandet. 

Varslet omfattar även 250 läkartjänster och ett antal tjänster inom sjukhusservice. 

Karolinska universitetssjukhuset beräknas gå minus i år med 1,6 miljarder kronor.

– Man slår sönder hela vården.

Det säger Kommunals förhandlingsansvariga på Karolinska Universitetssjukhuset, Carina Lenngren.

Hon säger att hon inte är förvånad att det kommer ett varsel.

– Men jag är oroad över mängden. Det finns redan en fruktansvärd övertid och våra kamrater går på knäna. Sedan säger man att man ska göra det här med bibehållen patientsäkerhet, jag förstår inte hur det ska gå till. Jag kan räkna 1+1, men den ekvationen förstår jag inte hur den ska går ihop.

Carina Lenngren befarar att många undersköterskor på Karolinska nu kommer att söka sig bort från sjukhuset.

Men måste man inte spara om sjukhuset går med miljardförlust?
– Jo visst, men då måste man i stället se till att det är tillräckligt med ekonomi i systemet. Det är inte undersköterskorna som har tillsatt konsulter och beslutat om ombyggnaden, det är politikerna. Och patienterna blir inte färre.

Artikeln är tidigare publicerad i Kommunalarbetaren som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.