I dag, tisdag, står det klart att LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lämnar sitt uppdrag på kongressen i juni nästa år.

Susanna Gideonsson, ordförande för Handels och LO:s valberedning, det vill säga den grupp som ska ta fram kandidater till posten säger att beskedet kom ”för ett tag sedan” men vill inte gå in på vad man letar efter.

– Det kan jag inte säga förrän jag träffat alla förbund, vilket ska ske före årsskiftet.

Hon vill heller inte kommentera tidpunkten för avgången.

–  Jag har full respekt för hans beslut, däremot tycker jag att det är tråkigt. Han har gjort ett mycket bra jobb och synliggjort LO. Han har verkligen varit det ansikte utåt som vi sökte när han tillträdde. Utifrån det tycker jag det är lite väl tidigt, men det är hans beslut.

Även Pontus Georgsson, ordförande för Pappers, som i denna avtalsrörelse ställt sig utanför LO-samordningen, lyfter fram att Karl-Petter Thorwaldsson synts och hörts. 

– För min del har han varit en bra ordförande för LO.

Vad vill du se hos en efterträdare? 
– Jag har inte riktigt tänkt på det. Men det bör ju vara någon från industrin. I en avtalsrörelse krävs att någon från ledningen är från ett industriförbund. 

För Johan Lindholm, Byggnads ordförande, är det viktigaste att den nya ordförande blir en tydlig röst mot politiken.

– Det kommer en hel del från politiskt håll nu, särskilt efter Januariöverenskommelsen. Att man lägger sig i de arbetsrättsliga delarna. Så personen måste ha en tydlig facklig röst och kunna distansera sig från S.

Något han tycker att Karl-Petter Thorwaldsson gjort.

–  Han spottade upp sig rejält när han började och har distanserat sig lite från politiken. Men det handlar om att få ett LO att hålla ihop. Så hela ledningen blir ju viktig.

Från Kommunal, det största LO-förbundet, lämnar ordförande Tobias Baudin en skriftlig kommentar.      

”Jag sparar på de stora orden tills den dag det är dags för Karl-Petter Thorwaldsson att avgå. Han är LO:s ordförande i över sju månader till. Och är det något jag vet om Kålle är det att han kommer att ge järnet in i det sista för att se till att LO tar stor plats i samhällsdebatten. LO kommer sedan att sakna en talare och energispridare av absolut högsta klass – en styrka för svensk arbetarrörelse. Det är sällan någon lyssnar på ett tal av Kålle utan att bli både engagerad och på gott humör.”

Även från Svenskt näringslivs kommer en skriftlig kommentar från vd Jan-Olof Jacke.

”Under min tid som VD för Svenskt Näringsliv har jag lärt känna Karl-Petter Thorwaldsson som en mycket engagerad facklig företrädare. Våra möten har ofta varit konstruktiva men ibland också tuffa, precis som det ska vara. Vi har ibland haft olika uppfattningar om arbetsmarknaden, men lika uppfattningar om svensk konkurrenskraft.”

Daniel Suhonen, chef på LO-fackliga tankesmedjan Katalys, tycker beslutet är odramatiskt.

– Ett halvår före kongress är väl en ganska lämplig tidpunkt och åtta år är lång tid. Inte minst för att det händer så mycket hela tiden. På 1950-talet kanske man kunde sitta i 30 år. Nu är det så mycket materia att hantera. Och det kommer inte bli mindre de kommande åren.

Även han lyfter upp att Karl-Petter Thorwaldsson varit en ”synlig röst för arbetarrörelsen” och att det blir en viktig förmåga även hos nästa ordförande. Samt att kunna driva frågor ”självständigt” mot Socialdemokraterna.

– När man har så nära band med S måste den personen fundera över hur det ska se ut och var gränsen går. Är det vid las? Så det blir ett väldigt viktigt val. Kanske det viktigaste på länge.