En tjuv med särskild svaghet för seriealbum med den belgiske tecknade journalisten Tintin går lös i huvudstaden.

Och det handlar inte om en eller två enskilda snattade titlar, utan hela hyllsektioner som försvinner vid stöldtillfällena.

Brottslingen uppmärksammades först genom en bloggpost från den i övrigt fåordiga organisationen Svenska Serieakademin – där kallad ”Tintinmannen”.

Enligt dem ska stölderna ha pågått sedan början av året och i sådan omfattning att Akademibokhandeln nu gått ut med en varning om Tintintjuven till alla sina Stockholmsbutiker.

Tonen i bloggposten är skämtsam och förövaren beskrivs som ”helknasig och hjulbent”. Det hela illustrerat med en skojfrisk bild på poliserna Dupont och Dupond.

Allt låter faktiskt för märkligt för att kunna vara på riktigt.

Vad är det med den illustrerade lille belgaren med uppåtlugg som en påstådd tjuv vill åt? Rör det sig om en samlare, eller är det kanske någon som är upprörd över den världsbild Hergé målar upp?

Tintin lyckas på något vis ständigt göra sig aktuell. Har boven inspirerats av den kulturdebatt som rasade då Tintinböckerna försvann från Kulturhusets ungdomsbibliotek för ett antal år sedan? 

I övrigt är Akademibokhandeln förtegna om mysteriet med de stulna Tintinsektionerna

Sara-Märta Höglund

Om en massiv mängd seriealbum försvinner under en koncentrerad tidsperiod borde väl boklådornas beställningar på nya böcker öka?

Vi ringer upp Rolf Classon, förläggare på Kartago, som ger ut Tintin i Sverige. Efter att ha förklarat mitt ärende rasar ett mullrande skratt ur telefonens högtalare.

– Det här var en märklig historia hörru! Vi kan inte se någon märkbar uppgång, men nu när du säger det så känns det bekant på nåt sätt …

Ja, vad är det egentligen som känns bekant för Rolf Classon?

Är det de påstådda stöldernas likheter med dem i Tintinäventyret Enhörningens hemlighet – där kleptomanen Aristarkos Filokrates stjäl en ohemul mängd plånböcker, för att sedan katalogisera dem i alfabetisk ordning – eller har viskningarna om Tintinmannen nått förläggaren?  

Malin Hultgren är kommunikatör på Akademibokhandeln, hon bekräftar problemen med Tintinrelaterad kriminalitet i Stockholmsområdet.

I övrigt är Akademibokhandeln förtegna om mysteriet med de stulna Tintinsektionerna. De hänvisar till sitt säkerhetsarbete.

Skämtar du eller, han har varit här typ tre gånger och tagit Tintin för säkert tio lax!

Calle Falk

Och ju mer det nystas, desto märkligare ska det bli. Vi ringer konkurrerande kedjor, etablerade seriebutiker och enstaka fristående boklådor i Stockholm – ingen av dem har stött på fenomenet med hela sektioner av serieböcker som plötsligt försvinner i butiken.

Dock uppger Science Fiction-bokhandeln i Gamla stan att man vid ett tillfälle blivit av med en Tintinbåt av plast.

Men på Akademibokhandeln är däremot tjuven välkänd – både i innerstad och i förort. Det ska snart visa sig att alla butiker som kontaktas fått påhälsning av tjuven med den otroligt avgränsade smaken.

– Skämtar du eller, han har varit här typ tre gånger och tagit Tintin för säkert tio lax!

Det säger Calle Falk som arbetar i en av de drabbade butikerna och han är märkbart trött på problemen med stölder. Från flera håll bekräftas att tjuven slagit till vid mer än vid ett tillfälle i en och samma butik.

Så varför Tintin, och varför just Akademibokhandeln? 

Precis som i de tecknade äventyren torde banditen förr eller senare falla på eget grepp. Sveriges största bokhandelskedja har förstås förebyggande rutiner och ett omfattande säkerhetsarbete de inte kommunicerar utåt.

Och det är här mystiken tätnar.

En tjuv har nämligen tidigare i år tagits på bar gärning av ordningsmakten med ett tiotal Tintinböcker – men trots det har de mystiska stölderna fortsatt att gäcka landets marknadsledande bokhandel.