Många av de migranter och flyktingar som sitter inlåsta i Libyen gör det endast för att de försökt fly undan konflikter i sina hemländer, eller för att de drömt om att få ett bättre liv i Europa.

Nu ökar påtryckningarna på att Libyens FN-stöttade regering ska leva upp till sina löften om att frige alla flyktingar som sitter häktade i de områden som man kontrollerar i landet.

Förra veckan hölls ett möte inom FN:s säkerhetsråd där flera diplomater enligt rådets ordförande under juli månad, Gustavo Meza-Cuadra från Peru, uttryckte oro över situationen för de inlåsta flyktingarna och migranterna – och talade om behovet av åtgärder.

Flyktingar i Libyen får fristad i Frankrike

Global

FN:s Libyensändebud Ghassan Salame menar att massakern vid förvaret i Tripoli-förorten Tajoura i början av juli mycket väl kan ha utgjort ett krigsbrott.

Flyganfallet som dödade många oskyldiga utan förvarning borde enligt Ghassan Salame påskynda arbetet med att se till att alla flyktingförvar stängs.

– Det som krävs är att de stängs. Jag uppmanar säkerhetsrådet att kräva av myndigheterna i Tripoli att de genomför det mycket välbehövliga beslutet att frige dem som sitter i dessa center, sade Ghassan Salame via en videolänk från Tripoli.

Vid flygangreppet mot förvaret i Tajoura dödades 53 personer medan ytterligare 87 skadades. De flesta offren kom från länder i södra Afrika och hade tagit sig till Libyen med förhoppningen att kunna resa vidare till Europa.

Över en månad har nu gått sedan angreppet, men hittills har inte situationen förbättrats för de migranter och flyktingar som sitter gripna i det konflikthärjade Libyen.

Strandsatta i Libyen

Global

Den FN-stödda regeringen i Tripoli har lovat att förvaret i Tajoura ska stängas, men sedan flygangreppet genomfördes uppges i stället den utbombade hangaren på en militärbas ha fyllts på med närmare 200 nya migranter och flyktingar.

Vissa av de nyanlända fångarna ska vara personer som befann sig på en båt som kapsejsade i Medelhavet den 26 juli, en katastrof där upp emot 150 personer drunknade.

Enligt Ghassan Salame sitter närmare 5 000 migranter och flyktingar i de förvar som kontrolleras av den FN-stöttade regeringen, varav en majoritet befinner sig på platser i närheten av de strider som pågår i landet.

FN-sändebudet har även kritiserat EU för att finansiera ett program där den libyska kustbevakningen stoppar båtar med migranter på havet, för att sedan återföra dessa personer till Libyen där de sätts i förvar, som det i Tajoura.

Även människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har kritiserat EU för att samtidigt som man kritiserar den dåliga behandlingen av migranter i Libyen stöttar program som leder till övergrepp.

Amnesty uppger att det råder ”fullständigt inhumana” förhållanden i de libyska flyktingförvaren och att de gripna har brist på mat, vatten och vård samtidigt som de tvingas utstå en mycket brutal behandling, inklusive tortyr, våldtäkter, och till och med risken att bli sålda.

John Dalhuisen vid tankesmedjan European Stability Initiative, säger till IPS att EU gör sig medskyldiga till övergrepp genom att försvåra möjligheterna för flyktingar och migranter att ta sig från Libyen över Medelhavet.

– EU stöttar en policy som i grunden leder till inneslutning. De har investerat i, och tränat upp, libyska kustbevakningen och minskat sin egen räddningstjänst i en mycket framgångsrik satsning för att hindra migranter från att nå fram till Europa, säger John Dalhuisen.

Han menar att EU gjort vissa insatser för att förbättra förhållandena i de libyska flyktingförvaren – utan att det gett några verkliga resultat.

När floden sinade i Nigers ökenstad

Global

FN-organ som UNHCR och IOM har program för att hjälpa gripna migranter och flyktingar, vilket även lett till att vissa av dem har kunnat resa tillbaka till sina hemländer.

Men dessa satsningar har bara nått ut till en mycket liten del av den uppskattningsvis halva miljon flyktingar och migranter som befinner sig i Libyen.

Situationen har förvärrats ytterligare av det våld som präglat landet ända sedan störtandet av diktatorn Muammar Gaddafi 2011, vilket ledde till det inbördeskrig som fortfarande pågår.

Flyganfallet i Tajoura genomfördes efter att krigsherren Khalifa Haftar och hans styrka LNA i våras inledde en offensiv för att försöka ta kontrollen över Tripoli.

Den FN-stödda regeringen i Tripoli anklagar LNA för massakern, vilket tillbakavisas av LNA.

James Reinl/IPS