Förra veckan spreds uppgifter om att bärplockare som är anställda av thailändska bemanningsföretag, som har kollektivavtal med Kommunal, sover utomhus på marken eller i minibussar i västra delarna av Åre kommun.

Markägare har blivit upprörda och menar att bärplockarna skräpat ner.

Berit Forsgård är samordnare för Kommunals bärgrupp i mellersta norrland.

Hon har varit i kontakt med de fyra största bärföretagen i området, som är ansvariga för plockarnas boenden.

– Så fort vi fick signaler om att bärplockarna låg ute har jag härjat med bolagen. Det är väldigt lite bär på vissa ställen, det har blivit som hysteri för alla har åkt på ett och samma ställe eftersom det funnits otroligt med hjortron uppe i Storlien och nu börjar de mogna kring Vilhelmina så då har de förflyttat sig dit.

Enligt bärföretagen är det bärplockarna som valt själva att övernatta i skogen, då de plockat bär långt ifrån sina boenden.

– Bolagen har haft en diskussion med plockarna om att de ska tillbaka till boendena. Och vi har varit tydliga med att de ska inte ligga ute, det är den ståndpunkt vi har. Då får bolagen skaffa boenden på närmare håll, säger Berit Forsgård. 

Maria Engström, ordförande för Kommunal i Åre, har åkt ut för att prata med bärplockare själv och kolla om det fortfarande finns läger i skogen.

Hon tog med sig skriftlig information om Kommunal och allemansrätten på thailändska och pratade med några bärplockare via tolk. 

– Jag träffade dem i läger i fredags kväll. Det är inte ok. På ett ställe låg de under presenningar och på ett ställe i bilar. Sju personer låg i en folkvagn. Jag höll på att bli uppäten av knott när jag var där. Jag hittade två läger med några mil emellan. Ovanför Tännforsen ungefär, mot norska gränsen.

I lördags och söndags åkte Maria till området igen och såg att bärplockarna var ute och plockade hjortron, men hon såg då inga läger.

Hon är dock tveksam till om de verkligen åkt till sina boenden för att sova.

– Det är 30 mil enkel resa till Älvdalen, det är det närmaste boendet. Jag är tveksam till om de hinner åka hem på lördag kväll och åka igen på söndagen. Men jag hittade inga läger på lördag kväll. Det fanns inget skräp efter dem och det känns skönt, de ska inte bli beskyllda för något de inte har gjort. Det har varit klagomål så de kanske har tagit åt sig av det.

Vad kommer ni kräva av bärföretagen om ni ser att bärplockarna sover ute igen?
– Då får de ordna närmare boenden. Det finns hur mycket boenden som helst här uppe. Man ska inte behöva ligga ute i bilar eller under presenning. Det är inte värdigt.

Förutom boendesituationen i Åre har bärsäsongen varit lugnt hittills, säger Berit Forsgård.

Det är väldigt många thailändska bärplockare i Sverige i år, omkring 6 000. Därtill finns de så kallade fria plockarna som inte är anställda.

Vissa lokala medier har rapporterat om dålig tillgång på bär.

– Jag får olika bud från olika bolag men plockarna säger att det finns gott om bär. Jag har pratat med de som räknar bären varje dag och det är ingen fara säger de. Det kommer bli väldigt mycket lingon, säger Berit Forsgård.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Kommunalarbetaren, som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.