Tusentals inom offentliga sektorn i Hongkong gick ut på gatorna under fredagen för att markera sitt stöd till de omfattande protesterna mot regeringen som pågått under sommaren.

Det är första gången som statligt anställda anordnar en demonstration. Efter att de samlats marscherade de lugnt genom Hongkongs affärskvarter, många av dem med svarta masker över ansiktet för att dölja sin identitet.

– Jag tycker regeringen borde besvara kraven i stället för att skicka polisen till frontlinjen som en sköld, säger Kathy Yip, en 26-årig statligt anställd till TT.

Protesterna i Hongkong började som en reaktion mot ett lagförslag om att misstänkta brottslingar skulle kunna lämnas ut till Fastlandskina och har utvecklats till en kritik mot Pekings ökade inblandning i regionen.

Invånarna har under senare år sett det relativt fria Hongkong knytas allt närmare det slutna kommuniststyret på fastlandet — och det gör att de slår bakut.

Demonstranterna vill att en översyn ska göras av motsvarigheten till grundlagarna för den självstyrande, kinesiska regionen.

Flera stora protester är planerade i Hongkong under helgen. På måndag inleds en masstrejk inom bland annat skolverksamheten och tunnelbane- och bussbranschen. Bakom strejken ligger Hong Kong Confederation of Trade Unions, Hong Kongs näst största sammanslutning av fackförbund. 

Ett av strejkens krav är en utredning av de attacker mot prodemokratiska demonstranter som inträffade den 21 juli. 

Vitklädda maskerade män svingade pinnar och batonger mot demonstranter på en fullpackad tunnelbanestation. 45 personer fick föras till sjukhus.

Hong Kong Confederation of Trade Unions och andra har pekat ut maffiagruppen triaderna som ansvariga för misshandeln, och är starkt kritiska till vad man anser är ett svagt agerande av polisen mot våldsverkarna.

“Nyhetsklipp har visat poliser i vänligt samspråk med de vitklädda skurkarna, och ingen av förövarna greps på platsen. Allmänheten tror att det är ett samarbete mellan polisen och triaderna för att attackera oskyldiga medborgare”, skriver Hong Kong Confederation of Trade Unions i ett pressmeddelande om den kommande strejken. 

Fakta: Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än sju miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen ”ett land — två system” skulle gälla i 50 år. Det innebär att Hongkong — liksom det näraliggande, tidigare portugisiska, Macau — är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi än Kina. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare.

Källor: NE, The Guardian och AFP