Enligt en rapport från FN-organet FAO har 41 länder i världen, varav 31 ligger i Afrika, drabbats av brist på mat och är därför i behov av internationell hjälp.

– Pågående konflikter och torkor har förblivit de främsta orsakerna till svår matbrist för miljontals människor, sade FN:s talesperson Farhan Haq vid en pressträff förra veckan.

Södra Afrika har drabbats av torka men också av extrem nederbörd i samband med cyklonen Idai som slog till i mitten av mars och drabbade jordbruket hårt.

I länder som Zimbabwe och Zambia har jordbruksproduktionen minskat och experter varnar för att de stigande matpriserna under kommande månader kommer att leda till att ännu fler i dessa länder kommer att få brist på mat. Detta i en region där tre miljoner människor beräknades ha brist på mat redan i början av året.

Farhan Haq säger att skördarna även minskat i Somalia, Kenya och Sudan på grund av torka.

Samtidigt uppger FN:s organ mot ökenspridning att världen drabbas av allt svårare torkor. År 2025 beräknas närmare 1,8 miljarder människor att leva med allvarlig vattenbrist samtidigt som två tredjedelar av världen kommer att uppleva ”vattenstress”.

FAO understryker samtidigt att konflikter har en förödande effekt på matproduktionen. Kriget i Jemen har enligt FN utlöst världens värsta pågående humanitära kris, där hela 24 miljoner människor – mer än två tredjedelar av landets befolkning – är i behov av humanitär hjälp.

Även i länder som Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa och Sydsudan uppges konflikter ha slagit mot matproduktionen.