Torsdag eftermiddag och människor med regnbågsflaggor har samlats på Södertorg i Visby.

Snart är det dags för den årliga Mångfaldsparaden.

Den arrangeras av Region Gotland och RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Ett flertal fackförbund valde att gå i årets Mångfaldsparad under Almedalsveckan.

Men här finns också fackförbunden, partierna, ungdomsförbunden, ministrarna, gotlänningarna och Visbybesökarna. 

I LO:s del av tåget står Felix Jansson. Han är 25 år, rörmokare, aktiv i Byggnads och ungansvarig för LO-distriktet på Gotland.

Han gick i paraden även förra året.

– Jag tycker att det är viktigt att stå upp för alla människors lika värde, sammanfattar han varför han går med den regnbågsfärgade LO-flaggan. 

Framför honom står Emilia Winberg, ansvarig för LO:s närvaro under Almedalen, och till vardags kommunikatör på organisationen. 

LO:s Emilia Winberg kunde för första gången närvara under paraden.

– Jag går första gången i år, jag har inte hunnit tidigare. Jag går för att visa på att mångfald behövs. Vi behövs allihopa. 

Mångfaldsparaden är det enda som RFSL arrangerar under Almedalsveckan i Visby.

All annan närvaro under veckan har organisationen ställt in i år.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) valde också att delta i Mångfaldsparaden.

Förbundet skriver att dess engagemang i och kring Almedalen de senaste två åren handlat om att reagera på nazisternas närvaro. 

”Vårt beslut handlar inte om att vi viker oss för nazisterna. Vi väljer att göra en markering under 2019 och samtidigt sätta ljuset på hur det demokratiska utrymmet krymper, på hur polisen prioriterar och på vikten av att stå upp för varandra när nazister går på våra gator” skrev organisationen i ett uttalande i maj i år.