På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset. Men skillnaderna är stora i semestervanorna.

33 procent av arbetarna i yrken som organiseras av något LO-förbund gjorde ingen semesterresa och hade inte tillgång till fritidshus eller husvagn under 2018.

Bland tjänstemän i yrken som organiseras av något Saco- eller TCO-förbund var siffran 15 procent och bland högre tjänstemän 10 procent. Det visar en rapport som LO presenterade på onsdagen. 

Siffrorna hänger ihop med att omkring 700 000 personer på arbetsmarknaden saknar tillsvidareanställning, menar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. 

–  När sommaren kommer har man inget semesterkapital. Det gör att många som jagar timmar har lika mycket timjakt under sommaren som i november och februari, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

–  För de personerna blir det aldrig någon skillnad mellan arbetsliv och fritid. Det vet vi är skadligt, om man aldrig får varva ner och tänka på något annat än sitt arbete.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att familjer drabbas hårt.

– Det blir tråkigt för föräldrar att inte kunna erbjuda sin familj en semester och för barn att inte kunna få en upplevelse av sina föräldrar där de inte alltid arbetar. 

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson

De senaste tio åren har skillnaden mellan hur stor andel arbetare respektive tjänstemän som åker bort eller till fritidshus på semestern ökat med med fyra procentenheter. 

– Det har att göra med att allt fler har lösare anknytning till arbetsmarknaden, byter arbetsgivare oftare och får mindre ihopsparad semester inför sommaren, säger Karl-Petter Thorwaldsson. 

Klasskillnaderna är stora även när det gäller andra fritidsvanor, visar rapporten.

44 procent av arbetarna och 21 procent av tjänstemännen uppger att de aldrig läser böcker.

64 procent av arbetarna respektive 79 procent av tjänstemännen uppger att de idrottat varje vecka under året.

49 procent av arbetarna har gått på teater, konsert eller liknande under året, jämfört med 79 procent av tjänstemännen.

Den enda fritidssyssla där arbetare var lika aktiva som tjänstemän är i användandet av sociala nätverk på internet, enligt LO:s rapport.