– Det finns plats att lista sig på någon av klinikerna varje vecka och de har alla sina förlossningsrum öppna som övriga året. Klinikerna är väldigt duktiga på att samarbeta så vårt råd är alltid att ringa dit där man är listad och skulle det vara fullt just då hjälper koordinatorerna som finns på varje klinik till att hitta en annan plats, säger Johan Bratt, chefsläkare i region Stockholm till SVT.

På frågan om det finns risk för kvinnor att behöva åka till en annan region för att föda svarar en majoritet av landets 21 regioner att risken inte är större än under resten av året.

Däremot saknas högspecialiserade neonatalvårdplatser inom vissa regioner.

Barnmorskeförbundet delar inte bilden att bemanningssituationen är under kontroll och menar att det finns stora luckor.

Barnmorskan: ”Vi måste vara bäst, varje dag”

Arbetsmiljö

– De passen kommer inte kunna täckas av extrapersonal utan det blir befintlig personal som får täcka upp. Det är inte alls optimalt, säger Mia Ahlberg, ordförande Barnmorskeförbundet till SVT.

Däremot säger Mia Ahlberg att kvinnor som ska föda inte behöver oroa sig, men att man kanske måsta sänka förväntningarna.

– När jag kommer in som kvinna med värkar ska jag veta att det finns en plats för mig, att det finns en barnmorska som ska hjälpa mig och vara hos mig hela tiden. Det borde vara ett baskrav, men så kommer man inte kunna ha det i sommar. Man måste vara beredd på att byta sjukhus och på att barnmorskor har flera födande.