Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slutar, rapporterar Ekot.

Sjöbergs förordnande löper ut i mars nästa år och hans uppdrag blir därefter inte förlängt.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) förnekar att Sjöbergs planer på att stänga ett stort antal av Arbetsförmedlingens kontor har påverkat beslutet trots att hon tidigare varit öppet kritisk mot förslaget.

– Han har gjort ett mycket bra arbete, viktigt och stort reformarbete under sex års tid, det är en utsatt position där man måste tåla en hel del kritik och att det blåser, och det har han klarat. Nu är vi överens om att det är lämpligt att det blir en ny generaldirektör som fortsätter det nya reformarbetet, säger Ylva Johansson till Ekot.

– Det är inte så att regeringen är missnöjd med Mikael Sjöbergs arbete.

Mikael Sjöberg kommenterar själv beskedet på Arbetsförmedlingens intranät:

”Mitt sexåriga förordnande tar slut i mars nästa år och regeringens bedömning är att det krävs mer än tre år att driva och implementera de omfattande förändringarna som januariavtalet innebär. Jag delar den bedömningen”.

Det har funnits hård kritik mot Arbetsförmedlingen under många år.

Flera händelser under våren har väckt nytt liv i kritiken.

1600 sägs upp från Arbetsförmedling

Nyheter

Beslutet att lägga ner över 100 arbetsförmedlingskontor ansågs förhastat.

Det har också framkommit brister i myndighetens kontroller av arbetslöshetsförsäkringen och i hanteringen av det datafel som orsakade tusentals felaktiga sanktionsbeslut mot arbetslösa.

Centerpartiets ledamot i arbetsmarknadsutskottet, Martin Ådahl, tycker att det är bra att Mikael Sjöberg byts ut på Arbetsförmedlingen.

– Vi har varit väldigt tydliga med behovet av en ny ledning av Arbetsförmedlingen för att de ska fungera med reformen för de arbetslösa. Och då är det bra att Mikael Sjöberg själv kommit fram till den slutsatsen, säger han till TT.

– Vi har ansett att det inte är lämpligt att han fortsätter när han i princip gjort tvärtom mot vad vi önskat med Arbetsförmedlingen i samband med reformen, säger Ådahl.

ST:s ordförande Britta Lejon skriver på Twitter:

”Det här beslutet är nödvändigt, nu kanske nedläggningen av kontoren i glesbygd stoppas. Men beslutet i sig är inte tillräckligt för en väl fungerande arbetsförmedling. Mer resurser behövs till arbetsmarknadspolitiken”.

Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers:

– Den kommande generaldirektören måste få goda förutsättningar att leda den stora omställning arbetsmarknadspolitiken genomgår, skriver hon på Twitter.