Redan i torsdags röstade holländarna till EU-parlamentet i ett val där Socialdemokraterna överraskande blev största parti med 18,4 procent av rösterna.

Samtidigt gjorde det högerpopulistiska Forum för demokrati (FvD) ett katastrofval jämfört med vad opninionsundersökningarna före valet föruspådde.

I antal parlamentsplatser fick Socialdemokraterna 5 säten, liberala VVD och kristdemokraterna CDA fick vardera 4 platser medan det högerpopulistiska FvD endast fick 3 platser.

Det här visar dels att vi inte längre kan lita på opinionsundersökningar. Liksom i Sverige har opinionsinstituten i Nederländerna alltmer gått över till otillförlitliga webbenkäter.

Men dels och framför allt visar detta att holländarna är på väg att få nog av högerpopulismens kvinnoförakt, de har fått nog av hets mot oliktänkande, egoism och hat och hot mot demokratins företrädare.

Låt det bli samma sak i Sverige i dag och gå och rösta på ett parti som värnar demokratin och accepterar andras åsikter.

Liksom kvinnohatet och hatet mot demokratin är essensen hos det högerradikala FvD i Nederländerna är detta hat också livsluften hos svenska SD.

Det visar inte minst den senaste tidens händelser som i varje annat parti hade fått partiledningen att värna respekten för medmänniskan i stället för att ytterligare trissa upp hatet.

Liknande hat och kvinnoförakt avgjorde valet i Nederländerna. En majoritet av holländarna visade att problem bör lösas med anständighet i stället för ursinne.

Förhoppningsvis kan vi lyfta fram denna anständighet även i Sverige och låta hot mot demokrati och jämställdhet ta minsta möjliga plats i Europaparlamentet.