Ikonmålningar av Greta Thunberg blir allt vanligare. Skapare övre raden från vänster: Sara Khamkoed, Elina Tuomi, Gergana Bozhkova och MARYCULA. Skapare nedre raden från vänster: Steven Spazuk, Gabriella Schützer, Jo Hay och Ruurd van Schuijlenburg.

KONST. ”Jag vill inte förringa initiativet, men att nyheten om att en femtonårig klimataktivist sitter med ett plakat utanför Riksdagen får mer uppmärksamhet än att UNCHR spår att det år 2050 kommer att finnas mellan 250 miljoner och en miljard klimatflyktingar, känns minst sagt absurt.”

Så skrev jag i Sydsvenskan i augusti i fjol, då Greta Thunberg suttit av sin första skoldag framför Riksdagen. Nio månader senare har hon blivit frontfiguren för en världsomspännande klimatrörelse.

Det ligger något slags religiöst skimmer över Greta Thunberg. Och det handlar inte enbart om hur många följare som hon har lyckats mobilisera, att hon skakat hand med påven, hyllats av Barack Obama och Bono samt talat i FN.

Det är hur hon skildras, av både fans och media. Och världens beundran har också smugit sig in i kulturen – i form av konst.

Internet är fullt av porträtt gjorda av fans för att hylla henne. Greta Thunberg-fanart har blivit ett fenomen.

– Jag tänker på ortodoxa ikoner, säger Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor emeritus i konstvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet.

Figuren har en väldig auktoritet – en ledare för ett uppvaknande, för ett medvetandegörande

Margaretha Rossholm Lagerlöf

Vid en första anblick är bilderna väldigt varierade. De är gjorda i olika tekniker och har olika emotionell karaktär – men budskapet de förmedlar är detsamma.

– De är nästan chockartat lika. De är avbildade frontalt, alltså rakt framifrån så att Greta själv är parallell med bildytan. Hennes ögon är riktade rakt mot betraktaren, men samtidigt ser det ut som om hon har tittat så länge på dig att hennes blick har blivit glasartad. Hon ser dig, men ändå in i sig själv.

Många av konstnärerna jag har intervjuat säger att Greta Thunberg ger dem hopp. Att hon är framtiden.

Någon går så långt att han säger att det känns som om Greta Thunberg bär hela världens tyngd på sina axlar – att jämföra med hur Jesus tog på sig våra synder.

Fanart med filmstjärnor och popmusiker har liknande drag, men utan den speciella blicken, och de bilderna är oftast en del av en given situation.

Idolporträtten av Greta Thunberg är, liksom ikoner, oberoende av det omgivande rummet.

– Figuren har en väldig auktoritet – en ledare för ett uppvaknande, för ett medvetandegörande. En gestalt som representerar en livshållning, och det gör ju inte alla personer som avbildas även om de tolkas som personligheter. Men det här är en annan sak, en väg in i något existentiellt på något sätt. Och att bilder från hela världen har sådana likheter, det speglar Gretas roll som nästan en andlig ledare, sammanfattar Margaretha Rossholm Lagerlöf.

Ikonbilder av Greta Thunberg

Finland: ”Representerar styrkan, kraften och visdomen hos vår globala ungdom” Elina Tuomi, lärare, illustratör och författare, 32, Helsingfors, Finland  

– Greta Thunberg är en ung kvinna med en uppgift större än henne själv. Hon representerar styrkan, kraften och visdomen hos vår globala ungdom. Jag har skrivit och illustrerat en bok om exceptionella finska kvinnor genom att teckna porträtt av ”sheros” – hjältinnor från hela världen.

– Gretas aktivism har inspirerat miljontals människor. På grund av henne har mina elever lärt sig mer om klimatförändringar och är villiga att göra skillnad och förändra framtiden.

USA: ”Exempel på ren mänsklig anständighet, värdighet och mod” Jo Hay, konstnär, 55 år, Provincetown, Massachusetts, USA

– Greta Thunberg är ett exempel på ren mänsklig anständighet, värdighet och mod.

– Jag blev väldigt berörd av hennes allvarliga uttryck på bilderna av henne sittandes på marken med sin nu välkända ”Skolstrejk för klimatet”-skylt och visste direkt att jag ville inkludera henne i min serie ”Persisters” där jag avbildar samtida modiga kvinnor.

Tyskland: ”Kanske behöver mänskligheten en person som hon” MARYCULA, gatukonstnär, Berlin, Tyskland

– Fanart låter så dumt och reducerande, som om det handlar om vanliga popstjärnor. Mitt portätt är inte fanart.

– Jag var den första att använda taggen #artistsforfuture. Jag håller fullständigt med om Gretas krav på politikerna. Hon är så övertygande, äkta i tal och handling. Nu är hon ansiktet för en rörelse – kanske behöver mänskligheten en person som hon. När jag hade gjort klart bilden skickade jag den till Greta och frågade om hon gillade den. Svaret var: JA.

Bulgarien: ”En symbol för hopp” Gergana Bozhkova, illustratör, 29 år, Blagoevgrad, Bulgarien

– För mig är Greta en symbol för hopp. På grund av människor som hon tror jag att det fortfarande finns hopp för vår värld att gå i rätt riktning.

– Nyligen såg jag hennes tal inför EU-ledare i Strasbourg och det inspirerade mig till att göra porträttet av henne. Hon var så direkt och mogen – hon var förmodligen den mest mogna personen i det rummet. Jag tror att konstens sociala funktion handlar om att visa att världen går att förändra och att inspirera folk till att förändra den.

Kanada: ”Hon bar hela världens tyngd på sina axlar” Steven Spazuk, konstnär, 59 år, Franklin, Québec, Kanada

– Jag använder svart kol – en förorening – till att måla och hylla Greta Thunberg. Jag gjorde porträttet efter att ha sett henne på TED talk. Hennes ärlighet, äkthet och innerlighet fick mig att känna att hon bar hela världens tyngd på sina axlar.

– Vid sidan om hennes intelligens och klarsynthet tror jag att det faktum att hon är så dedikerad vid en sådan ung ålder gör hennes budskap så mycket mer kraftfullt. Jag kan inte tacka henne nog för att ha tänt min flamma av hopp.

Australien: ”Jag vill vara en del av att sprida hennes viktiga budskap” Sara Khamkoed, 32, illustratör och skribent, Gorokan, Australien 

– Jag älskar boken Godnattsagor för rebelltjejer och föreställde mig hur Greta Thunbergs porträtt skulle ha sett ut om hon var med i boken. Genom sitt orubbliga engagemang och bestämdhet har hon redan åstadkommit så mycket.

– Jag vill vara en del av att sprida hennes viktiga budskap och porträttet är mitt lilla sätt att bidra till samtalet om behovet av att agera.

Tyskland: ”Mina barn gör mig hoppfull” Ruurd van Schuijlenburg, 54, konstnär, Bunde in Nieder­sachsen, Tyskland

– Greta Thunberg är en ung kvinna som tydligt säger: Sluta misshandla Moder Jord! Hon representerar alla dem som ser vad som händer samtidigt som vuxna med ansvar tittar bort.

– Jag låter kanske negativ, men mina barn gör mig hoppfull. Mitt bidrag är att sprida Greta Thunbergs starka ställningstagande med mina teckningar.

Sverige: ”Inspireras av hur hon påverkat människor” Gabriella Schützer, 28, studerar till glasblåsare, Uppsala, Sverige

– Mitt porträtt av Greta Thunberg ingår i en serie med personer som jag vill hylla. Jag inspirerades av hennes fantastiska engagemang för klimatet och hur hon påverkat så många människor.

– Det var under en promenad i början av april som jag fick idén hur jag skulle porträttera Greta. Jag plockade med mig både av det vissnade och grönskande. Det ska symbolisera den skillnaden Greta gör och vill göra.