I morgon, den 18 maj, vänds schlagerälskarnas blickar mot Tel Aviv och avgörandet i Eurovision Song Contest. Men musikfesten har omgärdats av bojkottkrav. 

Internationellt har den så kallade BDS-rörelsen uppmanat till bojkott av evenemanget. 

I Sverige har bland andra Palestinagrupperna och Emmaus drivit kravet. 

”Premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerextrema regering använder Eurovision för att flytta fokus från Israels ockupation och förtryck av det palestinska folket”, skriver Palestinagrupperna i sin uppmaning.

I april samlade ett upprop bland svenska musiker och kulturarbetare 171 namnkunniga undertecknare, däribland Joakim Thåström, Mikael Wiehe och Karin Dreijer.

Internationellt har flera fackliga organisationer ställt sig bakom bojkottkravet. Däribland brittiska Unisons hbtq-kommitté, irländska teaterförbundet Equity och irländska journalistförbundet NUJ:s Dublinavdelning.   

Lika politiskt att medverka i ESC som att ställa in

Kultur

Det irländska musikerförbundet MUI har också – med stöd av centralorganisationen ICTU –drivit igenom att anställda på public servicebolaget RTÉ inte ska utsättas för repressalier om de nekar att medverka i sändningen av Eurovision. 

– RTÉ:s ledning gick i fjol med på en samvetsklausul för personalen, som bekräftar att anställda som inte vill åka till Israel för Eurovision Song Contest inte ska drabbas av påföljder, säger förbundets Graham Macken i ett uttalande.

Tyska tjänstemannafacket Verdis ungdomsförbund manar i stället till ”bojkott av bojkotten”. 

”Fackföreningen Verdi och alla dess undergrupper distanserar sig från BDS-kampanjen”, skriver ungdomsförbundet på Facebook.

Beslutet är enligt ungdomsförbundet fattat i solidaritet med israeliska centralorganisationen Histadrut och palestinska PGFTU som ”motsätter sig dessa ansträngningar på nationell och internationell nivå”.. 

BDS-rörelsen

BDS står för bojkott, desinvesteringar och sanktioner. 

Den internationella BDS-kampanjen tog sin början 2005 när drygt 170 palestinska organisationer bad omvärlden att använda dessa verktyg för att sätta press på Israel. Förebilden är handelsbojkotterna mot den tidigare apartheidregimen i Sydafrika.

Målsättningarna är ett slut på ockupationen samt att Israel ska respektera folkrätten.

Källa: Palestinagrupperna