USA:s arbetsmarknad går som tåget. I fredags publicerade statistikmyndigheten BLS siffror som visade att arbetslösheten sjunkit till 3,6 procent, den lägsta nivån sedan 1969. Antalet arbetstillfällen ökade för den 103:e månaden i rad, och bara under april tillkom 263 000 nya jobb.

Landets president Donald Trump var inte sen att snappa upp nyheten. På mikrobloggen Twitter skrev han i triumferande ton: ”JOBB, JOBB, JOBB!”

Mediehuset CNN:s faktakoll gav presidentens påstående grönt ljus.

Därmed kunde Trump glädjas åt dubbla framgångar: goda jobbsiffror och bekräftad sanningshalt.

Trumps koljobb lyser med sin frånvaro

Global

Att Trumps påståenden visar sig hålla för granskning är nämligen långt ifrån självklart. Ansedda tidningen Washington Post driver ett projekt som hittills identifierat 10 111 falska eller missledande påståenden presidenten gjort under sina 828 dagar vid makten. Av dessa har 1 803 kommit via Twitter.

Trump är den förste amerikanske presidenten som twittrar under eget namn, och hans användning av sociala medier har analyserats grundligt i hemlandet.

Bland annat har New York Times sammanställt en interaktiv lista över 567 personer, platser och saker som Trump har förolämpat på Twitter.

En genomgång av sajten Medium visade också att det näst vanligaste ordet i Trumps tweets är ”Trump”, och att det konto han oftast retweetar är sitt eget.