Den sydafrikanska centralorganisationen Cosatu firade första maj i Durban.

Första maj är traditionellt arbetarrörelsens högtid. En dag för att minnas och bygga vidare på tidigare generationers fackliga kamp.

Men datumets laddning innebär att fler vill vara med och dela på uppmärksamheten.

Det var inte bara i Sverige som nazister demonstrerade, även i tyska Plauen och i tjeckiska Brno hördes stöveltramp på gatorna. Och i Venezuela blev första maj en kraftmätning mellan den sittande presidenten och oppositionens utmanare.

Så här såg det ut i världen på arbetarnas stora dag.

 

INDONESIEN

I huvudstaden Jakarta samlades tusentals för att kräva höjda minimilöner, förbud mot osäkra anställningar, fri sjukvård och förbättrade villkor för jättelandets arbetare.

 

HAITI

Även i Haiti stod lönefrågan på agendan. I Port-au-Prince ropade demonstranter regeringskritiska slagord och krävde att den dagliga minimilönen höjs från motsvarande 47 kronor till 190 kronor per dag.

 

TURKIET

Enligt TT greps 137 personer för att ha försökt hålla icke tillståndsgivna demonstrationer i Istanbul. Myndigheterna hade åberopat säkerhetsskäl och förbjudit alla sammankomster på Taksimtorget.

Torget har historiskt sett varit ett nav för politiska protester, och under årens lopp sett både massdemonstrationer och terrordåd. Den första maj 1977 öppnade okända gärningsmän eld när fackföreningar samlats på torget. Minst 30 personer miste sina liv. Ett fåtal av kulor, medan de flesta trampades ihjäl i paniken som följde.

En delegation från regeringstrogna fackföreningar tilläts enligt Hürriyet genomföra en kransnedläggning vid torget. De oppositionella centralorganisationerna DİSK och KESK hade i stället kallat till demonstration i distriktet Bakırköy.

 

FRANKRIKE

I Paris drabbade demonstranter från Gula västarna samman med kravallpolis, som sköt tårgas och gummikulor. För facken stod president Emmanuel Macrons ekonomiska politik i fokus för dagen. Enligt TT uppger centralorganisationen CGT att 80 000 demonstrerade i huvudstaden och totalt 310 000 i hela landet.

 

RYSSLAND

Rysk polis grep enligt TT 124 oppositionella under regimkritiska demonstrationer. De flesta av dessa greps i S:t Petersburg sedan deltagarna börjat ropa Putinkritiska slagord.

 

VENEZUELA

I krisande Venezuela manade oppositionsledaren Juan Guaidó folket att resa sig mot den hårt kritiserade presidenten Nicolás Maduro. På flera håll drabbade demonstranter samman med polis, rapporterar TT. Men vid dagens slut satt Maduro kvar på sin post och ansågs enligt flera bedömare ha stärkt sin position.

 

INDIEN

I Indiens samlades landets brokiga fackföreningsrörelse till demonstrationer från norr till söder. I Kolkata riktades ilskan mot vad som uppfattas som den hindunationalistiska regeringens försök att urholka landets konstitution.

 

SYDKOREA
I Seoul krävde centralorganisationen KCTU bättre arbetsvillkor och skydd för fackliga rättigheter. Texten på pannbanden lyder: ”Enighet och kamp.”

 

IRAK

I Bagdad krävde kommunistiska demonstranter bland annat fler arbetstillfällen för kvinnor och stärkt välfärd för barn, rapporterar nyhetsbyrån AP.

 

TJECKIEN
Det är inte bara i Sverige som nazister marscherar på första maj. I tjeckiska Brno demonstrerade högernationalister, och precis som i Sverige mötte, rapporterar AP, de motstånd från antirasistiska motdemonstranter.

 

FILIPPINERNA
Utanför presidentpalatset i Manilla samlades fackföreningsrörelsen för att minnas fallna kamrater, kräva stopp för osäkra bemanningsanställningar och bränna en docka föreställande president Rodgrigo Duterte.

 

SPANIEN
Vart har pensionerna tagit vägen? Det frågade sig dessa fackliga aktivister från spanska centralorganisationen UGT under en demonstration i Madrid.