Omkring 40 miljarder kronor som slussats runt av 50 bolag misstänkta för penningtvätt. Kopplingar till den så kallade Magnitskijhärvan i Ryssland som ledde till amerikanska sanktioner mot de utpekade.

Uppdrag gransknings avslöjande om Swedbanks kopplingar till omfattande penningtvätt slog ner som en bomb för några veckor sedan.

I slut av mars avgick bankens vd Birgitte Bonnesen och i dag, fredag, stod det klart att styrelseordföranden Lars Idermark gör samma sak. Banken planerar nu en extrastämma.

En relativt ny kund hos Swedbank är LO. Efter missnöje med Nordeas flytt av huvudkontoret till Finland bytte man till banken i juni förra året.

Christoffer Jönsson är vd och koncernchef för LO-ägda Bantorget Förvaltning AB som förvaltar LO:s tillgångar.

Han träffade Swedbanks avgående vd Birgitte Bonnesen redan två dagar efter Uppdrag Gransknings program för att diskutera situationen.

– Jag förklarade allvaret i det de anklagades för. Men efter det mötet blev det en lavinartad historia, alltifrån att de släppt information till vissa aktieägare i förtid vilket är ett solklart brott mot börsreglerna till att de misstänks för att ha ljugit för amerikanska myndigheter, säger han.

Nu bryter LO med Nordea

Nyheter

LO är inte bara kund hos banken utan äger också fonder som i sin tur äger aktier i Swedbank.

Men trots att aktien har rasat de senaste veckorna har det inte inneburit några tydliga förluster rent ekonomiskt för LO, enligt Christoffer Jönsson.

Huruvida skandalen påverkar LO:s beslut att fortsatt vara kund hos Swedbank är för tidigt att svara på, enligt honom.

– Kokar man ner allt det här blir det ju en fråga om förtroende. Har de koll på grejerna, vad är det som händer? Just nu inväntar jag Finansinpektionens slutsatser, både i Sverige och Estland. Jag inväntar också Ekobrottsmyndighetens beslut huruvida de kommer väcka åtal och hur amerikanerna ser på det här.

– Jag vill inte spekulera i framtida händelser men som det ser ut nu är det inte aktuellt med en flytt, men man vet aldrig. Det kan komma ett direktiv ovanifrån och då är det upp till mig att verkställa det som verkställande direktör.

Hur hoppas du att Swedbank agerar nu?
– Att de säkerställer efterlevnaden av samtliga penningtvättsdirektiv och på något sätt implementerar de processerna som de är tänkta att fungera.