– Vi kommer att begära en central förhandling, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen.

Han anser att det är för otydligt varför myndigheten nu gör en så drastisk nedskärning av antalet kontor.

– Det är alldeles för illa förberett, underlaget är inte tillräckligt bra för att ta det här beslutet. Man måste ta ansvar och utreda konsekvenserna ordentligt. Ett sådant här beslut måste få ta tid.

Enligt honom är kontorsnedläggningen egentligen inte någon budgetfråga. Vilket också är något han vill lyfta i en central förhandling.

– Det här blir en besparing på 6-7 års sikt, så det finns ingen direkt koppling till besparingskraven i budgeten. Att man varslar 4 500 personer är en direkt följd av budgeten, men här känns det mer som en princip bara, att vi lägger ner för att vi tycker att det är bra.

En tredje fråga han vill lyfta är att samverkan med facken inte fungerat tillfredsställande under processen.

– Det har gått alldeles för fort. De skulle ha samverkat ordentligt innan de lade fram det här förslaget.

Vad hoppas ni kunna uppnå i en central förhandling?
– Jag tror väl att det kan bli svårt att få igenom större förändringar. Men vi måste försöka föra upp våra argument och visa vad vi tänker och tycker. Det är viktigt att vi driver det så långt vi kan.

Enligt Mikael Listh, ordförande för Seko inom Arbetsförmedlingen, delar man den kritik som framförs av ST.

Lista: Här läggs Arbets­förmedlingens kontor ned

Nyheter

Men har ändå landat i slutsatsen att en central förhandling skulle vara meningslös och bara dra ut på processen.

– Förhandlingen i går avslutades i oenighet. När vi bollat det här i styrelsen har vi kommit fram till att vi gör en kraftig protokollsanmärkning där vi reserverar oss, så det blir ett ensidigt arbetsgivarbeslut.

Även han är starkt kritisk till vad han anser vara ett illa underbyggt beslut som forcerats fram utan direkt koppling till budgeten.

– Dessutom har hela samverkansprocessen varit undermålig. Vid flera tillfällen har arbetsgivaren presenterat underlag vid sittande bord så vi har inte kunnat analysera det inför förhandlingarna, säger Mikael Listh.

Han motiverar beslutet att ändå inte begära central förhandling med att han inte tror att arbetsgivaren skulle ändra sig på någon avgörande punkt. Då är det bättre att beslutet tas så snabbt som möjligt.

– När man talar med medlemmar så pratar de om en utdragen tortyr. Det är bättre med ett djävligt besked än inget besked alls.

Även Akademikerförbundet SSR är upprört över beslutet, och säger i ett pressmeddelandet att det kan gå till central förhandling.

– Beskedet om att Arbetsförmedlingen vill lägga ner 132 kontor visar hur ogenomtänkt och oförsvarlig den stora budgetnedskärningen är. När staten abdikerar från arbetsmarknadspolitiken i stora delar av landet innebär det i praktiken att ansvaret inte kan tas av någon eftersom stora delar av landet saknar en marknad med fristående aktörer och kommuner inte har förutsättningar eller beredskap för att ta över, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, i en kommentar.