I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av ett stridsfordon utanför Överkalix. Hon dog av skadorna.

Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Hur olyckan gått till är ännu inte klarlagt, men enligt uppgifter från Försvarsmaktens var enbart svensk personal inblandad i olyckan.

– Det värsta har inträffat. En kamrat i Försvarsmakten har betalat det yttersta priset och mina tankar går till de anhöriga och vänner i förbandet, säger övningsledaren, överste Stefan Smedman, i en kommentar på Försvarsmaktens hemsida.

Militärens egna sjukvårdare skötte omhändertagandet direkt vid olyckstillfället och både ambulans och polis kallades till platsen.

Även försvarsminister Peter Hulqvist (S) beklagar det inträffade och säger till Aftonbladet att tankarna går de anhöriga.

– Det är återigen en påminnelse om att man inom Försvarsmakten inte kan jobba nog med säkerhet, säger han.

Olyckan kommer nu att utredas på flera olika håll. Förutom en internutredning inom försvaret kommer Polisen och Arbetsmiljöverket utreda olyckan.

Även Statens haverikommission kan komma att göra en utredning.

– Det är klart att det finns bilder som kommer att utredas för att ta reda på orsaken och vad som gjorde att stridsfordonet befann sig på den här positionen vid den här tidpunkten, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Försvarsmakten har drabbats av flera dödsolyckor genom åren. För nästan exakt två år sedan, den 26 mars 2017, omkom en 23-årig soldat när hans bandvagn gick genom isen under en militärövning utanför Boden.

Utredningarna visade den gången att ingen kunde hållas ansvarig för olyckan.

I militärövningen Northern Wind som nu pågår i östra Norrbotten deltar sammanlagt närmare 10 000 personer från flera olika länder. Övningen avbröts tillfälligt med anledning av olyckan men kommer att återupptas senare under dagen.