Tabichi, lärare i matematik och fysik i byn Pwani, skänker bort 80 procent av sin månadsinkomst till fattiga.

Skolan ligger i provinsen Rift Valley där torka och svält är ofta förekommande. Nästan en tredjedel av alla barn i byn är föräldralösa eller har bara en förälder och många får gå hungriga, heter det i motiveringen.

– Det här priset erkänner inte mig utan en hel kontinents unga. Jag är här bara på grund av det mina elever har uppnått, sade han när han tog emot priset.

Han valdes ut bland nio finalister från hela världen. Den Dubaibaserade stiftelsen Varkey Foundation som delar ut priset för femte gången hyllar Peter Tabichis ”hängivenhet, hårda arbete och passionerade tro på sina elevers begåvning”.

Detta har lett till att denna skola med så bristande resurser har kunnat konkurrera med landets bästa skolor i naturvetenskap, heter det vidare.