Finns det något mer provokativt än svaghet i vårt samhälle?

Inte den kollektiva svagheten, utan den individuella. Ibland märks den i kroppshållningen, ibland i blicken, ibland i rösten.

Som en slags brist på egenkärlek, en brist på kontroll, som signalerar att ”här är jag, gör vad du vill med mig”.

Det skulle i sådant fall vara misstanken att handlingar som har drag av underkastelse och bristande självrespekt skulle vara medvetna, rationella val.

I novellsamlingen Kattmänniska, som hade kunnat ha undertiteln ”Berättelser om makt”, undersöker den amerikanska författaren Kristen Roupenian just svaghet, makt och ansvar.

Titelnovellen ”Kattmänniska” (Cat Person) publicerades december 2017 i tidskriften The New Yorker.

Den blev ett viralt fenomen och lästes som ett inlägg i metoo-rörelsen.

20-åriga Margot har en usel date med 34-åriga Robert (som är ”chockerande dålig” på att kyssas), men som ändå slutar med att de har sex. Dåligt sex.

Trots att det är uppenbart att hon egentligen inte vill ligga, är det något som får henne att fortsätta delta i den sexuella och relationella charaden.

För att hon tycker synd om honom som trots sin ålder är så tafatt? För att det vore oartigt att avsluta något hon påbörjat?

Alla tolv noveller i Kattmänniska laborerar med teman som (oftast kvinnlig) frigörelse och förminskandet av det egna jaget.

Men inte minst är den ett utforskande av det eviga kretsloppet av de val man gör och vilka konsekvenser de får.

Kristen Roupenian är stilsäker, och Amanda Svensson gör en lika säker översättarinsats.

Hon har med sin spännvidd av teman och berättarröster lyckats sätta ihop en samling som aldrig känns manierade, trots både magiska och groteska inslag.

Möjligtvis finns ibland drag av onödigt äckeleffektsökeri, men det vägs upp av att varenda novell skapar en textuell högspänning.

Och jag väljer att tro att den sista novellen ”Bitare” är en direkt uppmaning från Kristen Roupenian att bita ifrån.

Mot normer, viljelöshet och mot den självvalda svagheten.

Noveller

Kattmänniska och andra berättelser

Kristen Roupenian

Albert Bonniers förlag