I början av december år 2018 berättade Arbetet om Park och Soung, som lyckats fly från Nordkorea, ett av världens mest slutna länder.

De hotas av utvisning till Sydkorea, ett land de aldrig varit i och inte har någon anknytning till, och stöttas av Parks arbetskamrater på Attacus trähusfabrik i småländska Fågelfors som uttryckt besvikelse och ilska över att familjens situation.

Park har varit fast anställd som snickare på Attacus i mer än tre år.

Men förra veckan tvingades han gå hem från fabriken. Park fick då besked om att hans tillfälliga svenska ID-handlingar inte längre är giltiga.

– Jag får inte förlänga dem, eftersom Migrationverket tagit beslut om utvisning, berättar han.

– Det är ett konstigt system, som innebär att det just nu skulle vara olagligt för mig att jobba.

Hans hustru Soung möttes av samma besked. I förra veckan tvingades hon sluta på sitt deltidsjobb som lokalvårdare.

– Därför har vi just nu ingen inkomst i vår familj. Det är svårt att säga hur länge vi kommer att klara oss, förklarar Soung.

– Att vi ska behöva hamna i den här situationen känns särskilt orättvist eftersom jag och Park betalat skatt, precis som alla andra i Sverige som arbetar, i flera år.

Hela fabriken protesterar mot utvisningen av Park

Reportage

Det har gått cirka 14 år sedan Park lyckades fly över gränsen mellan Nordkorea och Kina. Innan dess hade han fängslats och torterats efter ett tidigare misslyckat flyktförsök.

Efter att Soung några år efter senare också klarat av att rymma samma väg, tog sig paret tillsammans till Sverige. Här har de levt i nästan elva år och fått tre barn, som nu också hotas av utvisning till Sydkorea. Migrationsverket anser att det inte är farligt för familjen att utvisas dit.

Familjen delar inte den uppfattningen, och vill inte synas med sina ansikten på bild eller ha sitt efternamn i tidningen av säkerhetsskäl.

Under de senaste månaderna har många blivit starkt berörda av deras öde och engagerat sig i familjens situation. Bland annat har Migrationsverket JO-anmälts.

Ett stort antal brev har skickats och frågor har ställts till migrationsministern Morgan Johansson. Både privatpersoner och politiker har engagerat sig för att paret ska få stanna.

Ledningen för trähusfabriken Attacus har nyligen anlitat en advokat, som ska titta på familjens fall.

– Därför känner vi, mitt i all bedrövelse, just nu ett litet hopp om en ljus framtid, berättar Park.

– Det är en jurist som är insatt i vår speciella situation.

Park hoppas att han och familjen ska få stanna i Sverige. Han vill så snart som möjligt komma tillbaka till sina arbetskamrater på husfabriken.

– Just nu vet jag att de har mycket att göra, och att jag skulle behövas där, säger Park.