Hösten 2017 gjorde Täby kommun en polisanmälan. Grannar till en av Enklare Vardags kunder i Täby hade reagerat på att mannen, som var förmögen, gav bort pengar till de två personer som jobbade hemma hos honom – ett gift par.

De hade också reagerat på att framför allt kvinnan var där väldigt mycket.

Det visade sig att hon inte bara hade tagit emot minst 216 000 kronor sedan 2015, utan att den äldre mannen också hade testamenterat allt han ägde – minst nio miljoner kronor – till henne.

I december greps både hon och hennes man. De dömdes för ocker och grovt ocker förra våren och kvinnan sitter fortfarande i fängelse.

Företagets vd Fariba Bameti menar att de anställda agerade helt på eget bevåg.

Välfärdsbranschens skuggsida

Avslöjande: Slavliknande villkor på stort hemtjänstföretag

Nyheter

Men i förundersökningen framgår av vittnesmål att hon stämde träff med den äldre mannen och en advokat och arrangerade förvaring av testamentet. Detta finns inte med i företagets daganteckningar, som de lämnade in till polisen.

Marie Tid, avdelningschef för äldreomsorg på Täby kommun, tycker att vd:ns agerande är mycket märkligt.

– Det är ju synnerligen olämpligt.

Enklare Vardag valde själva att lämna Täby efter domen men enligt Marie Tid skulle kommunen annars ha inlett en utredning av företaget.

Välfärdsbranschens skuggsida

Kommuner handfallna trots larm om företaget

Nyheter

Kvinnan som nu sitter i fängelse är fortfarande anställd på Enklare Vardag. Vi har källor med stor insyn i företaget som berättar detta, och det bekräftas också av Kommunals regionala fackliga ombud Jacque Dreij.

Företagets vice vd berättade för honom när de hade lönerevision i höstas att kvinnan är tjänstledig medan hon sitter i fängelse.

– Jag antar att det betyder att hon kommer fortsätta sin anställning när hon kommer ut. Det är väldigt allvarligt att hon fortfarande är anställd i ett företag som bedriver hemtjänst, där man går in till människor i behov av hjälp, säger Jaque Dreij.

När Marie Tid får frågan hur hon skulle reagera om kvinnan fortfarande var anställd i företaget, blir hon först helt tyst.

– Det vore ju mycket märkligt. Det här borde absolut föranleda ett avskiljande av en anställning. Alla vet att man inte får göra så.

VD:n svarar:

Arbetet och KA har låtit Enklare Vardags vd Fariba Bameti läsa granskningen före publicering. Hon har valt att svara skriftligt.

”När det gäller Täby stämmer det tyvärr att en tidigare anställd har dömts gällande ett arv. När vi fick kännedom om misstankarna stängdes vederbörande omedelbart av”, skriver vd:n, som också hävdar att företaget har skärpt sina rutiner.

Fariba Bameti hävdar också i sin kommentar att KA och Arbetet gör gällande att hon förvarat testamentet. Detta är, enligt henne, ”falskt och gränsar till förtal”. Det står dock inte i artikeln att hon själv skulle ha förvarat testamentet. Enligt polisens förundersökning hjälpte hon till att ordna förvaring av testamentet hos en advokat, något som framgår i artikeln.