En succé, säger facket.
En bra kompromiss, kommenterar arbetsgivaren som gått med på att höja lönerna med 11 procent de kommande 33 månaderna, rapporterar tv-kanalen Deutsche Welle.

Både de tyska facken – centralorganisationen DBB och tjänstefacket Verdi – och det statliga arbetsgivarförbundet Tarifgemeinschaft der Länder (TdL) beskriver sig själva som vinnare.

Den senaste tiden har varit orolig.

För en vecka sedan stängde flera skolor och vårdinrättningar då facket gick ut i varningsstrejker. Demonstrationer har, enligt tysk media dessutom genomförts i flera städer; Düsseldorf, Munich och Berlin för att nämna några.

Facket krävde en årlig lönehöjning på 6 procent för att locka fler att ta jobb inom vården. Tyska arbetsgivare har haft svårt att hitta vårdpersonal och annan personal inom offentliga sektor.

Helgens uppgörelse innebär att i slutet av 2021 så ska alla statsanställda fått en löneökning på 240 euro i månaden (motsvarande 2 700 kronor) vilket motsvarar en löneökning på 8 procent.

De yrkesgrupper som berörs är bland annat poliser, lärare och statligt anställd vårdpersonal men kommer även att påverka villkoren för 2,3 miljoner andra tjänstemän.

Vissa grupper ska dessutom få extra stora lönehöjningar. Vårdpersonalen kommer utöver grundavtalet att få 120 euro till i månaden (motsvarande nästan 1 400 kronor per månad).

Lärare och anställda inom barnomsorgen kommer att få en extra lönehöjning på 105 euro (knappt 1 200 kronor) i månaden.