Många är de LO-arbetare som röstade på Sverigedemokraterna. SD-are var näst största LO-gruppen i valet.

Ska Socialdemokraterna bli ett större parti i nästa val och vinna tillbaka väljare man förlorat till SD måste partiet förbättra SD-arbetarnas livssituation i praktiken.

Vad dessa väljare behöver en politik som förbättrar deras vardag.

Att närma sig SD:s extremt främlingsfientliga politik är inget alternativ för ett internationalistiskt arbetareparti. Men att förbättra för besvikna arbetarväljare är en annan sak.

Det går liksom inte att triangulera fram väljare i all evighet om vi vill vinna arbetarklassens stora skaror åter.

För eller senare förlorar vi i så fall stort. Frankrike, Holland och Grekland kan tjäna som tre skräckexempel.

I Frankrike gick antalet parlamentsledamöter i Nationalförsamlingen ned från 280 till 30.

Jag vet inte hur villig Magdalena Andersson är att köpa aktier i svensk välfärd

Patrice Soares

I Nederländerna gick Socialdemokraterna från 24.8 procent av väljarna till 5,7 procent och i Grekland gick PASOK från nästan 44 procent av väljarna till 4,7 procent. I dessa länder har de Socialdemokratiska partierna mer eller mindre kollapsat.

I Tyskland gick det förhållandevis ”bra” i valet gick man från ca 40 procent till 20,5 procent.

Vi ska som parti givetvis fortsätta att visa att SD driver en starkt främlingsfientlig politik. Är anti-fackliga.

Och driver en ekonomisk högerpolitik. Där de bland annat är för obegränsade vinster i välfärden och röstade nej till en sänkt pensionärsskatt, oftast röstar med högern, med mera.

Men det räcker inte att säga vad SD gör fel för att vinna tillbaka dessa väljare, vi måste också visa att vi Socialdemokrater gör rätt. Då måste vi locka med riktiga reformer.

Fri tandvård finns det också ett brett stöd för i stora delar av väljarskaran inte bara hos V, S, MP, utan också bland SD-arbetare som lutar åt vänster, samt många centerpartister och liberaler. Att tandvården är en betungande utgift känner nästan alla samhällsklasser av.

Med det är lika viktigt att vi står vid att är man sjuk så är man sjuk och då ska man ha sjukpenning till den dag man blir frisk, vi får inte börja nagga på den principen och röra oss mot den borgerliga stupstocksmodellen med en bortre parentes i sjukförsäkringen.

Vad gäller LSS-utredning så bör den kastas där den här hemma nämligen i papperskorgen.

Här handlar det om att med värdighet och respekt hedra livet och de allra mest utsatta individer samhället har. De har rätt till värdigt liv. Punkt.

En annan reform jag tror skulle kunna bidra till en större väljartillströmning är en reell rörelse mot livslångt lärande. Innefattande en rejäl utbyggnad av Komvux.

Jag menar med andra ord riktiga utbildningar med teoretisk likväl som praktiks kunskap: svenska, engelska, matematik, fysik, språk etcetera.

Detta för att rusta arbetare för en arbetsmarknad i all snabbare förändring. De arbetsmarknadspolitiska utbildningarna som AMS tillhandahållit har tyvärr alldeles för ofta varit pinsamt ineffektiva och hållit en generande låg kvalitet. Det måste sägas.

Men det räcker inte att säga vad SD gör fel för att vinna tillbaka dessa väljare, vi måste också visa att vi Socialdemokrater gör rätt. Då måste vi locka med riktiga reformer

Patrice Soares

Likadant måste högskolan byggas ut för att ta sig an både äldre personer som vill vidareutbilda sig men också för att öka den generella utbildningsnivån i landet.

Vi ska ju som vi brukar säga konkurrera med hög kompetens inte låglöneländers dåliga arbetsvillkor och låga löner.

Viktig också att denna högskolesatsning sprids över hela landet inte bara kring de större lärosätena. Forskning har visat att geografisk närhet till en högskola spelar större roll än ovilja att ta studielån.

80 procents a-kassa till 80 procent av de arbetslösa skulle vara en sådan reform som skulle kunna vinna tillbaka LO-väljare.

Liksom slopandet av karensdagen i sjukförsäkringen.

Kanske ha det som i Danmark en karensdag var fjärde månad. En sjätte generell semestervecka är ytterligare ett tydligt exempel på en framåtsyftande reform, som bland annat S-Studenter drivit.

Det finns en gammal devis som säger att om du vill vinna på aktier (läs väljare) så måste du köpa aktier (läs reformer).

Jag vet inte hur villig Magdalena Andersson är att köpa aktier i svensk välfärd.

Men om inte hon är det, tror jag kallt vi kan räkna med att vi får varken bättre välfärd eller fler väljare i nästa val.

För mig handlar det inte så mycket om att driva partiet åt vänster som att rädda partiet från att dö sotdöden.