Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Jan Carlzon i lägenheten på Östermalm, kallad Hylands hörna efter en tidigare innehavare.

Ledarskapsgurun håller än: ”Trump kan inte ha läst min bok”

På 1980-talet kom hans bok om den kärleksfulla ledaren. Tre decennier senare sprids Riv pyramiderna i nya upplagor världen över. Arbetet hälsar på hemma hos SAS-Jan Carlzon.

Egentligen skulle vi ha träffat honom på Kungliga Tennishallen på Gärdet i Stockholm.

Det är där han får utlopp för sitt tennisintresse.

Och det är dit han ska ta sig senare på eftermiddagen, på en föreläsning med en tidigare partner som inte bara tänker affärer utan också ”att göra gott”, och med en IT-miljardär under temat ”ge tillbaka”, allt arrangerat av Catella, en partner för investerare inom fastighets och finans.

Men eftersom tennisturneringen Stockholm Open pågår ses vi i stället i hemmet på Östermalm.

– Lennart Hyland bodde här förut. Och huset ligger i ett hörn. Så det kallas för Hylands hörna, säger han och syftar på underhållningsprogrammet som sändes fram till 1980-talet.

Jan Carlzon vann ryktbarhet som SAS-vd och blev redan som 42-åring huvudperson i ett annat klassiskt tv-program, Lasse Holmqvists Här är ditt liv.

Genom en omstöpning av Fritidsresor och flygbolaget Transwede gjorde han stora pengar och lade grunden för sin nuvarande sysselsättning som investerare och riskkapitalist.

Egentligen skulle han ha använt förmiddagen åt träning.

För så ser Jan Carlzons dagar ut nu: Halva tiden ägnar han åt hälsan.

– Den person som inte vill höra kritik är en rädd person och ska inte var ledare. Det farligaste som finns är en rädd ledare, säger Jan Carlzon.

På grund av en neurologisk sjukdom har förutom sporterna tennis, golf och alpin skidåkning också gym och yoga kommit att bli en del av hans vardag.

– Det ser kanske lite snålt ut att bara bjuda på vatten, men jag måste få i mig två liter under dagen, säger han när vi sätter oss vid köksbordet.

Varje dag behöver han också göra någon form av ganska kraftig fysisk aktivitet.

– Det är otäckt många vd:ar som har fått den här diagnosen. Troligtvis kan externa stresshändelser trigga igångsättandet av den. Den otrygghetsstress som uppstår i vissa organisationer skulle jag vilja prata om, jag har ju vissa teorier och jag är ganska övertygad om att mitt kärleksfulla ledarskap har reducerat stressen hos människor i organisationer, säger han.

Och så kommer vi in på boken. Riv pyramiderna är den svenska ledarskapsbok som sålt miljoner, mest genom tiderna, och som fortfarande når nya höjder.

…jag inser att den enda som inte kan ha läst den är just Donald Trump

Jan Carlzon

2017 fick han en halv miljon kronor i royaltyavräkning för några års försäljning i Japan.

Samma år kom också en ”fet” check från utländska förlagskoncernen Harper & Collins.

Och i år ges boken ut för första gången på vietnamesiska. 33 år efter att den kom ut alltså, utan förändringar, för det behövs inte:

– Nej, den är perfekt. Den är otroligt bra, jag måste med emfas säga det.

Jan Carlzon berättar att han blir igenkänd världen över, att företagare efter företagare berättar historier om hur de tvingat nya chefer att läsa boken, att de har den att tacka hela sitt företags framgångar.

Att han träffat Bill Clinton som tyckt att det var den bästa bok han läst.

Och att kontakter berättat att Donald Trump rekommenderar den till alla och en var.

– Men jag inser att den enda som inte kan ha läst den är just Donald Trump, säger han.

I boken beskriver han hur han som vd ledde SAS från förluster till vinster, och från ett teknologidrivet till ett kunddrivet företag.

Den handlar om att leda; inte att peka med hela handen, utan om att ge varje medarbetare förutsättningar för att ta eget ansvar.

Det är fel att lägga flygskatt på individuella passagerare, ska man lägga skatt ska man göra det på flygbolagen för att driva dem mot att utveckla miljövänligare flygplan.

Jan Carlzon

Vilket blir så väl hälsosammare som mer motiverande, anser han. Några krav på högre löner väckte inte medarbetarnas högre ansvarsgrad:

– I flygbranschen brukade man strejka som ett debattinlägg och inte som ett slutinlägg i en konflikt, så det är klart att den typen av beteenden fanns och vi hade en del problem med några fackliga grupper. Men min viktigaste erfarenhet är att om du verkligen kan kristallisera ut en målsättning och en affärsmodell som alla accepterar så eliminerar du motstridiga intressen.

Själv har han också uppskattat uppriktiga synpunkter från anställda, även om det varit kritik.

– Där kommer vi till det viktigaste av allt. Den person som inte vill höra kritik är en rädd person och ska inte var ledare. Det farligaste som finns är en rädd ledare. En ledare ska vara trygg och visa kärleksfullhet mot sin personal och omgivning. Så skapas det kreativitet.

Jan Carlzon är stolt över att på 1980-talet ha skapat ett folkflyg.

Den nutida klimatdebatten har inte ändrat detta. Vill man sprida människor i landet måste det finnas transporter till rimliga priser, anser han.

– Det är fel att lägga flygskatt på individuella passagerare, ska man lägga skatt ska man göra det på flygbolagen för att driva dem mot att utveckla miljövänligare flygplan.

Mer om Arbetet möter