RECENSION. ”Alkohol är inga vanliga varor” står det på en skylt på vägen ut i min lokala Systembolagsbutik.

En av Systembolagets grundtankar är att aldrig sälja mer än kunden har tänkt sig. Det kallas ansvarsfull försäljning.

Personer som inte har fyllt 20 år, är märkbart påverkade eller langar åt minderåriga får inte handla på Systembolaget.

Måns Wadensjös fjärde roman, Monopolet, utspelar sig i denna speciella miljö med motsägelsefulla regler.

Nyutexaminerade Alice tar en timanställning på Systembolaget och som många unga som tar temporära jobb har hon inte tänkt blir kvar. Men det blir hon.

Arbetet förändrar henne, både fysiskt och psykiskt. Kroppen får synliga muskler ”de var inte längre en enda rörlig massa, utan olika delar som visserligen hängde ihop men fanns och levde liksom oberoende av varandra.”

Hon börjar ifrågasätta omgivningens alkoholkonsumtion: ”fick för sig att de alla var alkoholister i hemlighet. Och när hon, sittande i en fåtölj på en hemmafest, fick frågan om hon ville ha ett glas vin synade hon den sydafrikanska boxen Pinotage noga innan hon svarade: –Lyngrove Pinotage, 189 kronor, hylla 3, sektion 1 och avdelning 2. Ett artikelnummer som slutar på 08, alkoholprocent på 14 och en sockerhalt som helt säkert är över tio.”

En alienation förmodligen många lönearbetare känner igen sig i.

Ålderskontrollanterna dyker upp oanmälda då och då. De är unga. Gömmer sig bland vanliga kunder.

Utsända av huvudkontoret för att kontrollera att Alice och hennes kollegor kollar legitimation på kunder som ser ut att vara under tjugo år.

Om du åker fast i ålderkontrollen kan du räkna med svåra konsekvenser, både för dig själv och butiken.

Monopolet är klart läsvärd men jag saknar en diskussion om vad arbetet gör med oss på ett djupare plan och framförallt för timmisarna som har det tufft på arbetsmarknaden.

Måns Wadesjös poetiska språk och moraliska pekpinnar stör en aning. Läsningen igenom frågar jag mig: är verkligen alla Systembolagets kunder alkoholister?

Roman

Monopolet

Måns Wadensjö

Albert Bonniers förlag