Stefan Löfven (S) är allt närmare att bli Sveriges statsminister igen. Vänsterpartiet kommer att släppa fram honom i statsministeromröstningen på fredag genom att lägga ned sina röster.

– Jag har under gårdagen haft samtal med Stefan Löfven. Vi har kommit överens på ett antal punkter, säger Jonas Sjöstedt (V) under presskonferensen.

– Stefan Löfven har också lovat att om han får bilda regering kommer han försvara de jämlikhetsreformer Vänsterpartiet fick igenom förra mandatperioden.

Enligt Sjöstedt finns det en skriven överenskommelse mellan S och V.

– Vi har klargjort tydligt ett antal punkter emellan oss. De kommer inte att publiceras. Det är en intern uppgörelse mellan partierna, säger han.

Löfven har dock inte gått med på alla Sjöstedts krav.

– Jag och Vänsterpartiet har begärt att delarna om marknadshyror och urholkad arbetsrätt ska lyftas ur överenskommelsen. På det har vi fått ett blankt nej som svar, säger Vänsterledaren.

Partiet hotar därför Löfven med misstroende, om regeringen lägger fram just dessa förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten.

– Då kommer vi att avsätta Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt.

Sjöstedt hävdar att klausulen i överenskommelsen mellan S, MP, C och L om att V ska utestängas från politiskt inflytande inte längre gäller.

– Den har redan pulveriserats, den är borta. Den finns inte kvar, säger han.

TT: Men den finns ju kvar på pappret?
– Det är också det enda stället där den finns kvar. Den kommer att vara kvar som en smärtsam påminnelse till Liberaler och Centerpartister om deras fiasko om att försöka utestänga oss från politiskt inflytande, säger Sjöstedt

Beskedet att V släpper fram S-ledaren välkomnas säkert av Stefan Löfven (S) som under sin presskonferens tidigare berättade han står till förfogande för fredagens statsministeromröstning.

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed gå till omröstning på fredag, sa han efter mötet med riksdagens talman Andreas Norlén.

Löfven vågar dock inte ta ut något i förskott, trots beskedet från V.

– Låt mig säga så här. Jag har blivit lite luttrad. Inget är klart förrän allting är klart, säger Löfven.