– Fördelningspolitiken känns ”jävligt omodern”.

Det sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i lördagens intervju med Ekot angående den uppgörelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Trots detta har han och LO-styrelsen gett överenskommelsen grönt ljus efter att ha träffat Stefan Löfven (S) under ett möte samma dag.

Till TT säger han att alternativet, en M-KD-regering med stöd av SD skulle vara betydligt värre.

– Jag tror att det kan väcka väldigt stor uppmärksamhet i omvärlden att i Sverige valde vi trots allt att inte ge dem inflytande över regeringspolitiken. I många länder, i hela Norden, i många länder i Europa har de borgerliga accepterat främlingsfientliga partier. Det i sin tur gör att vi får en alltmer extrem politik i de länderna där de främlingsfientliga är med.

LO:s ordförande varnar för att överenskommelsen kan leda till en tuffare avtalsrörelse 2020.

– Vi kommer inte sitta stilla och säga att det är okej att bara de som är rika och med goda inkomster kommer att få det bättre. Jag ska inte på något sätt hota med strejk, det är inte alls mitt syfte, men det kan bli stökigare i avtalsrörelsen med en sådan här skev fördelningspolitik.

LO-förbunden reagerar på ungefär samma sätt.

– Skönt att Sverige nu verkar slippa en blåbrun regering. En annan väg än många andra länder i Europa som släppt in högerextremister till makten. Vi stödjer att S är kvar i regeringen och bevakar våra intressen. Samtidigt sätter vi alltid Handels medlemmar i främsta rummet, skriver Handels ordförande Susanna Gideonsson på Twitter.

Man känner sig väldigt splittrad. Men jag vill hellre se en S-regering än en M- och KD-regering

Marie Nilsson, IF Metall

Hon kritiserar också flera saker i uppgörelsen.

– Fördelningspolitiskt är den helt fel. De med höga inkomster vinner på bekostnad av de med lägre. Arbetsrättsförslagen är dåliga. Parterna klarar detta utan lagstiftningshot. Det riskerar i stället att sätta krokben, skriver hon.

Byggnads ordförande Johan Lindholm håller med om kritiken.

– Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse. Förslagen om arbetsrätten visar att det saknas respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen och att maktbalansen på arbetsmarknaden riskerar att förskjutas drastiskt till arbetares nackdel, skriver han i ett pressmeddelande.

Han menar att det är en klen tröst för Sveriges byggnadsarbetare att ”politiken blir ännu värre om Moderaterna får regeringsmakten”.

Lika kritiska är Transport.

– Det ser ut som om S förhandlat fram en uppgörelse som innebär att man till betydande delar riskerar att driva en borgerlig politik de närmaste åren, en politik som till alltför stora delar är negativ för Transports och övriga LO förbunds medlemmar, skriver förbundsordförande Tommy Wreeth på Facebook.

Fastighets ordförande Magnus Pettersson:

– Vi har full respekt för det komplicerade parlamentariska läget och att förhandlingar handlar om kompromisser. Men överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat, skriver han på förbundets webbsajt.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin kritiserar de ”nyliberala” delarna i uppgörelsen, men lyfter också fram delar som förbundet tycker är bra.

– I överenskommelsen finns dock reformer som investeringar i infrastruktur som ger sysselsättning och tillväxt och det är naturligtvis av stort värde att Socialdemokraterna behåller regeringsmakten och inflytande över alla de tusentals beslut en regering har att fatta under en mandatperiod, skriver han på förbundets sajt.

Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet, menar att uppgörelsen inte kommer att underlätta förhandling om arbetsrätten mellan parterna.

– Detta kommer inte att underlätta för parterna, att göra en förhandlingslösning, och visar än en gång på det olämpliga att släppa in okunniga politiker i fråga om löner och anställningsvillkor, säger han i ett uttalande.

Uppgörelsen är ett slag i ansiktet på Sveriges löntagare och fackföreningsrörelse

Johan Lindholm, Byggnads

Även Sekos ordförande Valle Karlsson är kritisk:

– Det är minst sagt anmärkningsvärt att man genom överenskommelsen skrotar krav på kollektivtal vid etablerings- och nystartsjobb. Samtidigt öppnar man dessutom upp för förändringar i arbetsrätten. Detta är en attack mot såväl fackföreningsrörelsen som den svenska modellen, säger han på förbundets webbsajt.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Kommunals ordförande Tobias Baudin utvecklar sina resonemang i en intervju med TT.

– Det är väldigt blandade känslor. Jag välkomnar att vi nu får en regering, och att den blir blocköverskridande. Men det finns delar som jag är orolig för, som arbetsrätten och fördelningspolitiken, där det verkligen inte är någon S-profil, säger Marie Nilsson.

Tobias Baudin kritiserar att parterna drivs till förhandling om arbetsrätten via hot om en utredning. Om parterna inte kommer överens så blir det utredningens förslag som gäller.

– Man sätter en grimma på oss. Just de här sakerna gör mig orolig. Att vi ska förhandla under hot, det är inte klokt, säger han.

Samtidigt bekräftar han bilden av att många som är missnöjda med uppgörelsen ändå hellre ser en S-ledd regering än M-ledd.

– Folket har röstat fram en högermajoritet. Då är det så klart bättre att vi får en socialdemokratisk regering än att en liten regering längst ut på högerkanten med stöd av SD får styra, säger han.

Det ser ut som om S förhandlat fram en uppgörelse som innebär att man till betydande delar riskerar att driva en borgerlig politik de närmaste åren

Tommy Wreeth, Transport

Marie Nilsson håller med:

– Man känner sig väldigt splittrad. Men jag vill hellre se en S-regering än en M- och KD-regering. De frågor vi drev i valrörelsen har vi betydligt större möjligheter att få gehör för då, säger hon till TT.

Något som HRF:s ordförande Malin Ackholt håller med om.

– Sverige har sedan valet för fyra månader sen saknat en ordinarie regering. Den nuvarande uppgörelsen är inte optimal men det är ur vårt perspektiv bättre än alternativet, säger hon i ett uttalande.

För att överenskommelsen ska bli verklighet måste dock Vänsterpartiet lägga ned sina röster i onsdagens statsministeromröstning, något som debatterats kraftigt under helgen.