De amerikanska myndigheterna meddelade under onsdagskvällen att man har för avsikt att ta bort sanktionerna mot Kubals ryska ägare, Rusal, inom 30 dagar.

– Det känns ganska bra, säger IF Metalklubbens ordförande Stefan Hultman.

Bara ganska?
– Nej, det känns riktigt bra. Vi är väldigt lättade här. Jag kallar det en tidig julklapp.

Ännu återstår ett formellt beslut om att häva sanktionerna mot Kubals ägare Rusal. Det ska göras av den amerikanska kongressen.

Men då den ansvariga myndigheten, Ofac, vid det amerikanska finansdepartementet förslår att sanktionerna tas bort tror, och hoppas, Stefan Hultman att det bara är en formsak.

Storpolitik hotar jobben för 480 anställda på Kubal

Nyheter

– Om Ofac tycker att sanktionerna ska bort vore det konstigt om kongressen skulle vilja ha dem kvar.

Sanktionshotet har legat över fabriken sedan april, med förlängd frist vid ett flertal tillfällen.

Under tiden har Kubal inte kunnat träffa nya avtal och har haft svårt att rekrytera personal till vakanta tjänster. Hur det blir nu är för tidigt att säga, menar Stefan Hultman.

– Innan sanktionera är borta kommer inget nytt att hända.

Har ni firat nu?
– Nej, inte än. Nu får vi smälta det här beskedet och fira i januari när sanktionerna är borta.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson är nöjd över att det ser ut som att personalen på Kubal får behålla sina jobb

– IF Metall insåg direkt det orimliga i att våra medlemmar skulle hamna i kläm i ett storpolitiskt maktspel mellan USA och Ryssland. Genom täta och målmedvetna kontakter med regeringen har vi tillsammans nu fått de amerikanska myndigheterna att föreslå att sanktionshotet hävs. Det är en stor framgång för vårt fackliga arbete och för svensk diplomati, säger hon i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande från Ofac meddelas att sanktiorna ska tas bort inom 30 dagar. Anledningen är att den ryska oligarken Oleg Deripaska minskat sitt ägande och trätt tillbaka från styrelsen i aluminiumkoncernen Rusal och moderkoncernen EN+. Sanktionerna mot Oleg Deripaska kvarstår emellertid.