Domaren Marco Aurélio Mello beslöt tidigare under onsdagen att stoppa tillämpningen av en lag som tillåter att de som dömts för korruption och vars dom har fastställts efter ett första överklagande börjar avtjäna sitt straff.

Men på begäran av åklagare slår chefsdomaren José Antonio Dias Toffoli fast att Mellos beslut inte är giltigt förrän det prövats av den samlade domstolen, och det blir först efter jul- och nyårsledigheterna. Och högsta domstolen är splittrad i frågan.

Trots fängelsedom – Brasiliens Lula poppis inför valet

Global

Om onsdagens dom slås fast betyder det att Lula kan leva i frihet tills alla möjligheter till överklagande har uttömts – en process som kan ta flera år.

Gleisi Hoffmann, ledare för Arbetarpartiet som grundades av Lula, säger att partiet redan har skickat en begäran om att expresidenten ska friges.

Lula avtjänar för närvarande ett fängelsestraff på tolv år för korruption och ytterligare sex åtal för korruption väntar. Han har hela tiden förklarat sig oskyldig.

Brasilien valde Bolsonaro: ”Nu är vi alla dödsmärkta”

Global

Lula da Silva var landets president mellan 2003 och 2010. Han var en av favoriterna inför presidentvalet i oktober, men hindrades från att kandidera på grund av korruptionsdomen.