– Vi valde att ge Socialdemokraterna en sista chans. Under de sista fem dygnen har vi arbetat dag och natt för att ett sådant samarbete ska komma till stånd, säger Lööf på en pressträff.

Lööf räknar upp de olika reformkrav C ställt på S, bland annat en grön skatteväxling och reformer av bostadsmarknaden och arbetsrätten.

– Vi har nått framsteg i en del sakpolitiska frågor, men det kvarstår alltför stora skillnader för att C ska medverka till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, säger hon.

Enligt Lööf är Socialdemokraternas löften ”vaga och oprecisa”. S har enligt henne, velat begrava många Centerkrav i utredningar eller skjuta frågorna på framtiden.

Hon hävdar att S inte alls velat gå C till mötes när det gäller arbetsrätt och inträdesjobb.

Lööf beklagar att S inte har tagit möjligheten till ett brett blocköverskridande samarbete och hävdar också att S lyssnat för mycket på Vänsterpartiet.

– Det är problematiskt när Vänsterpartiets kravlista är uppfylld, men inte Centerpartiets, säger hon.

Lööf pekar ut de områdena där C haft särskilt svårt att få igenom sina krav.

– Det handlar framförallt om strukturreformer på bostads- och arbetsmarknaderna och skatterna, säger Lööf.

Stefan Löfven (S) kommenterade Centerpartiets besked på en presskonferens efter lunch.

– Nu har processen gått i stå, säger Löfven.

– Socialdemokraterna har gjort stora och konkreta eftergifter på till exempel skatteområdet, bostadsmarknaden och arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven.

– Det är inte exakt det vi önskade, men det är ett steg i rätt riktning för Sverige.

Löfven säger att han fått sitt partis stöd för att göra omfattande kompromisser med Centern. Det gäller bland annat värnskatten.

– Vi var redo att göra något rejält på värnskattens område, säger han.

Däremot är det, enligt honom, svårare att komma överens om att reformera arbetsrätten.

– Vi behöver förändrade regler på arbetsmarknaden, det är ingen tvekan om det, men det kan man inte göra genom att helt förändra balansen på arbetsmarknaden, säger Löfven.

– Den grundläggande balansen måste finnas där. När arbetsmarknadens parter säger att vi vill förändra det här själva, så tycker jag att det är en bra grund för att låta dem göra det.

Lööf bekräftade under sin presskonferens att C kommer att lägga ned sina röster i huvudvotering, vilket innebär att Moderaternas och Kristdemokraternas budget kan vinna över regeringens övergångsbudget.

– Vi lägger ned våra röster i huvudvoteringen, säger Annie Lööf.

Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterar beskedet på Twitter:

”Liberalernas diskussioner om ett mittensamarbete fortsätter. Vi har ännu inte tagit beslut om hur vi röstar i budgetomröstningen på onsdag eller hur vi röstar i en omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Tanken är att partirådet i morgon ska avgöra.”

Miljöpartiets språkrör är besvikna över Centerpartiets besked.

”Vi är besvikna. Det här handlar ytterst om att ta ansvar för landet. Vi hade här möjlighet att bygga ett samarbete som stängde ute Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Det är mycket tråkigt att C valde att hoppa av”, skriver Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin i ett uttalande.

”Centerpartiet måste nu stå fast vid löftet att inte ge inflytande till Sverigedemokraterna. Det är när det är svårt, som principerna prövas på riktigt. Vi är många som är oroliga för vad som händer med Sverige om ett parti som SD får inflytande”, skriver de.

Även Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har kommenterar beslutet från C.

”Jag beklagar att Centerpartiet inte har orkat ta ansvar och göra en överenskommelse med S och MP om en ny regering ledd av Stefan Löfven. Vänsterpartiet har velat bidra till att en sådan överenskommelse skulle bli möjlig, och vi kommer att fortsätta agera för det. Om den politiska viljan finns så är det möjligt. Vänsterpartiet kommer att fortsätta agera för att Stefan Löfven ska bli statsminister”, skriver Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till TT i en kommentar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:

– Om Annie Lööf står fast vid dagens besked, är det givetvis positivt att Stefan Löfven kommer att röstas ner, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

– Däremot blir Annie Lööfs agerande mer och mer obegripligt. Genom att rösta nej till både Ulf Kristersson och Stefan Löfven, finns inte så många alternativ kvar för henne. Dagens besked har tagit oss avsevärt mycket närmare ett extra val och det välkomnar jag, säger Åkesson.

Talman Andreas Norlén har beslutat att ge regeringsbildningen mer tid efter C:s besked.

”Jag har fått besked om att Centerpartiet inte ställer sig bakom den överenskommelse som partierna har arbetat med. Jag kommer därför att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet. Under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare”, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Talmannen kommer efter samtalen att återkomma med information om nästa steg i regeringsbildningen. Tills vidare kvarstår tidigare avisering av statsministerförslag.