Manliga vinnare när tjänstepensionen blir allt viktigare
När den allmänna pensionen brister förhandlar fack efter fack fram bättre tjänstepension. Men flera kvinnodominerade förbund ifrågasätter den satsningen.
I snart ett årtionde har politikerna diskuterat hur den allmänna pensionen ska bli högre.
Fokus har legat på hur vi ska förmås att arbeta högre upp i åldrarna. De funderar också på höjda inbetalningar till pensionen.
Men ännu har inte mycket hänt. Därför har en rad fackförbund tagit saken i egna händer.
Tillsammans med arbetsgivarna har de använt en del av utrymmet för löneökningar till att höja inbetalningar till tjänstepensionen.
Den allmänna pensionen levererar inte de pensionsnivåer människor förväntar sig. Då behövs mer tjänstepensionsavsättningar, enligt Niklas Hjerth, förhandlingschef vid Unionen.
– Undersökningar bland Unionens medlemmar visar att de prioriterar ökade pensionsavsättningar högt, säger Niklas Hjert.
Jag är rädd att gränserna ska flyttas. I dag är tjänstepension nödvändigt för att det ska gå runt ekonomiskt
Alla fackförbund borde fråga sig om de inte behöver komplettera tjänstepensionen. Vi kan nog inte lita på att de statliga systemen levererar.
Oro för den allmänna pensionen har varit skälet till att Unionen, LO-förbunden inom industrin och de statligt anställdas fack har satsat mer på tjänstepensionen.
Men Sari Wonsell, pensionsförhandlare på Vision, tycker inte att det ska motivera en sådan satsning.
– Jag ska vara tydlig: Vi vill inte öka avsättningen till tjänstepensionen för att rädda en sjunkande allmän pension. Staten och politiken får inte börja snegla mot tjänstepensionen och tänka att den ska rädda situationen.
Kommunals pensionsförhandlare Anne-Maria Carlsgård är på samma linje:
– Tjänstepensionen ska inte gå in och trygga upp när den allmänna pensionen brister. Allmän pension och tjänstepension är två helt skilda saker. De är inte kommunicerande kärl.
Mat i dag eller mat i morgon, det är villkoren för våra medlemmar med låga löner och mycket sms-anställningar
Sari Wonsell och Anne-Maria Carlsgård betonar att det inte är tjänstepensionen som har brister. Tvärtom: På senare år har tjänstepensionerna vuxit, och de står för en allt större del av hela pensionen.
Problemet finns i den allmänna pensionen – och då är det där det ska lösas, hävdar Sari Wonsell och Anne-Maria Carlsgård.
– Förr gick det utmärkt att leva på sin allmänna pension, säger Sari Wonsell. Hade man ATP, så hade man det bra. Tjänstepensionen var grädden på moset.
– Jag är rädd att gränserna ska flyttas. I dag är tjänstepension nödvändigt för att det ska gå runt ekonomiskt. Ja, nu krävs dessutom privat sparande.
Den magra allmänna pensionen ställer facken inför ett klassiskt vägval. De kan lita på att politikerna förbättrar den allmänna pensionen, men riskerar då att medlemmarna får för låga pensioner i framtiden.
Eller förstärka tjänstepensionen – med risk att kraven på bättre allmän pension sänks.
Det senare har inte minst LO har varnat för.
Av samma skäl har flera LO-förbund varit tveksamma till att ordna fackliga inkomstförsäkringar: Det ger politikerna en ursäkt för att låta arbetslöshetsförsäkringen förfalla.
– Det främsta motargumentet är historiskt. Just den stora skillnaden i tjänstepension mellan arbetare och tjänstemän tvingade fram bättre allmän pension i form av ATP 1959. Politikerna kommer inte vilja se alltför djupa pensionsklyftor den här gången heller, resonerar AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson Björck.
Vid sidan av ideologiska invändningar finns mer handfasta skäl till att ett antal förbund ännu inte har satsat på extra inbetalning till tjänstepensionen.
– Inför avtalsrörelserna har det aldrig funnits krav från våra medlemmar att lägga mer på pensionen, säger Per Persson, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket. I vår bransch är många unga, pensionen är avlägsen.
– För våra städare har högre lön alltid haft högst prioritet, säger Fastighets tredje förbundsordförande Jari Visshed.
– Mat i dag eller mat i morgon, det är villkoren för våra medlemmar med låga löner och mycket sms-anställningar, säger Kommunals Anne-Maria Carlsgård.
Större inbetalningar till tjänstepensionen gör självklart att pensionen blir högre. Priset är lägre löneökningar. Vilket inte självklart är en god affär, enligt Anne-Maria Carlsgård.
– Löneökning ger mer att leva för här och nu. Och högre avsättningar till den allmänna pensionen, vilket extra premier till tjänstepensionen inte gör.
Höjd lön medför också högre sjukpenning och föräldrapenning, åtminstone om lönen ligger under taket i socialförsäkringen, 28 437 kronor per månad.
Till de här argumenten kommer tvivel på att flit och försakelse lönar sig för dem med blygsam inkomst.
Tjänstepensionen ska inte gå in och trygga upp när den allmänna pensionen brister. Allmän pension och tjänstepension är två helt skilda saker. De är inte kommunicerande kärl
Beräkningar av LO, Folksam med flera visar att den som arbetar ett helt liv med en vanlig LO-lön bara får obetydligt mer att leva för som pensionär än den som inte har arbetat alls. Grundskyddet för fattiga pensionärer, det vill säga garantipension och bostadstillägg, jämnar ut skillnaden.
Politikerna överväger nu att stärka grundskyddet med ett nytt garantipensionstillägg – men det är ett tillägg som ska minskas om tjänstepensionen är hög.
Den sortens förändringar skulle göra det mindre lockande att avstå lön för högre tjänstepension. Och de fack som redan har gjort just detta skulle protestera.
– De grupper som har flexpension har tagit av sitt löneutrymme för att öka pensionen i stället för lönen, påminner Niklas Hjert. Det vore väldigt märkligt om politiken levererade något särskilt för att stödja dem som har valt att inte satsa på tjänstepensionen.
– Högre inbetalningar till den framtida tjänstepensionen är fortfarande en ganska ny företeelse, säger Sari Wonsell. Även vi på Vision har börjat diskutera den. Förbundet ser självklart positivt på att förbättra tjänstepensionerna – men alltså inte för att väga upp en låg allmän pension.
– Den allmänna pensionen måste renoveras en gång för alla, oavsett vad vi parter gör. Tiden går. Det är sista chansen för politikerna nu.