Första minuten i valsverket står vi som bedövade. Slamret och suset av kylvatten överröstar allt, det är svårt att förstå vad vi ser.

Så skumpar plötsligt ett block av glödande stål fram på en bana under oss. Avsatsen vi står på skakar till, vi griper ofrivilligt om räcket. Medan stålet knådas fram och tillbaka slår värmen mot våra ansikten som starkt solsken.

– Klär man sig rätt är hettan inget problem, säger elektrikern Emil Nilsson, som efter ett år på SSAB rör sig vant och självsäkert i bullret.

Men oavsett klädsel är SSAB:s järnverk i Oxelösund en krävande arbetsmiljö. Trots ny teknik är en del arbetsmoment tunga.

De flesta av IF Metalls 1 600 medlemmar arbetar i skift – dygnet runt, året runt. Det sliter.

Jobbet har också goda sidor. Kamratskap och sammanhållning är en. Bra pensionsvillkor en annan.

Ojämlik tjänstepension

Ojämlik pension: Gruvarbetaren får 10 000 mer än kocken

Löner & Avtal

Förutom ”vanlig” tjänstepension får stålverksarbetare en extra pension som kallas LP, livsarbetstidspremie.

Från och med april 2019 betalar arbetsgivaren in lika mycket till LP:n som till den vanliga tjänstepensionen: 4,5 procent av lönen.

Om Emil Nilsson, som nu är 20 år, jobbar kvar på SSAB tills han fyller 65 kan hans totala tjänstepension bli lika stor som den allmänna pensionen.

– Det känns skönt att vi har LP:n, säger Emil Nilsson. Man hör ju att folk inte får så mycket allmän pension när de slutar.

Mona Karlsson och Pia Svensson har varit vänner sedan de var 14 år. De jobbade som härdare tills båda gick i pension i augusti i år, vid 65 års ålder.

När de nu kommer på besök kramas de om av gamla arbetskamrater.

Då de båda väninnorna fyllde 60 gick de ner på halvtid med hjälp av SSAB:s delpensionskassa, en lokal förmån vid sidan av LP:n. För halvtidsarbete fick de 71,5 procent av heltidslönen.

Väninnorna delade på en tjänst – de jobbade varannan skiftcykel var. Sju dagars arbete följdes av 17 dagars ledighet.

– Det var fantastiskt skönt, säger Pia Svensson. Med åldern blir det svårare att sova efter nattskiften.

– Efter 17 dagars ledighet var det så kul att jobba igen, säger Mona Karlsson. Enda nackdelen var att jag och Pia inte fick jobba med varandra. Jag kände mig lite halv.

Jag har det bra, mycket tack vare vår tjänstepension. Att plötsligt vara utan den vore en riktig örfil

Leif Karlsson (till vänster) tillsammans med Emil Nilsson och Mona Karlsson

I dag är Mona Karlsson och Pia Svensson nöjda pensionärer. Tack vare tjänstepensionen (som båda väljer att ta ut under en tioårsperiod) känner de inte att de behöver avstå från någonting.

Men det finns en skillnad mellan dem: Mona Karlsson har omkring 3 500 kronor mer i tjänstepension efter skatt än Pia Svensson. Trots att de gjorde samma jobb, till exakt samma lön.

Ojämlik tjänstepension

Manliga vinnare när tjänste­pensionen blir allt viktigare

Löner & Avtal

Förklaringen är att Mona Karlsson arbetade hela livet på SSAB, totalt 43 år.

Medan Pia Svensson kom hit som 47-åring. Dessförinnan arbetade hon inom barnomsorgen. Med lägre tjänstepension, som tjänades in först från 28 års ålder.

Arbetare i stålindustrin har alltså bättre pensioner än de flesta. De var tidigt ute.

Man hör ju att folk inte får så mycket allmän pension när de slutar

Emil Nilsson

När IF Metall förhandlade fram arbetstidsförkortning på 1990-talet valde de att växla kortare arbetstid mot högre pensionsinbetalningar.

Så när andra fackförbund nu förhandlar till sig högre tjänstepension ligger stålverksarbetarna före.

Men är det rätt av facken att ta ett allt större ansvar för pensionen?

Det blir en lång tystnad när Arbetet ställer frågan till några förtroendevalda och vanliga medlemmar i järnbruksklubben i Oxelösund.

– Ja, säger Pia Svensson efter viss tvekan. Den allmänna pensionen räcker inte.

Ojämlik tjänstepension

Politiker: Högre tjänstepensioner spär på skillnaderna mellan män och kvinnor

Löner & Avtal

– Fast egentligen borde samhället se till att alla får bra pension, säger Louise Gryme, försäkringsansvarig i klubben. Det allmänna ska stå för tryggheten, tjänstepensionen ska vara en bonus.

Snittlönen för skiftarbetarna är 36 000 kronor i månaden. Leif Andersson, som nyss har gått i pension efter 46 år vid SSAB, säger:

– Jag har det bra, mycket tack vare vår tjänstepension. Att plötsligt vara utan den vore en riktig örfil. Men alla kan ju inte få samma avtal som vi. Lågavlönade har svårare att avstå lön för pensionen.

Mona Karlsson

– Det är bra att ha jobbat hela livet på SSAB, säger Mona Karlsson. Trots att de hade samma arbetsuppgifter och samma lön får Mona Karlsson 3 500 kronor mer i pension än väninnan som började på SSAB sent i livet.

Louise Gryme

– Det är inte ovanligt att medlemmar går i pension vid 62 eller 63 år, säger Louise Gryme, försäkringsansvarig i järnbruksklubben. Det beror på att jobbet är tungt – och på att man har ekonomisk möjlighet.

Leif Andersson

– Det var jättebra att trappa ner och anpassa sig till att ha mer fritid, säger Leif Andersson, som gick i delpension vid 60 år. Pensionen vid 65 år blev på så sätt något lägre, men jag har det jättebra.

Fredrik Seilborn

Att slippa ställa väckarklockan. Att få äta frukost så länge man vill. Så föreställer sig Fredrik Seilborn, klubbens studieorganisatör, livet som pensionär.

Tjänstepensionen viktigare för yngre generationer

• Född 1954
För den som är 64 år i dag beräknas tjänstepensionens del av hela pensionen vara 16 procent. Total pension blir 57 procent av tidigare lön.

• Född 1975
För den som är 43 år i dag beräknas tjänstepensionens utgöra 31 procent av hela pensionen. Total pension blir 62,3 procent av tidigare lön.

• Född 1995
För den som är 23 år i dag beräknas tjänstepensionens utgöra 35 procent av hela pensionen. Total pension blir 61,9 procent av tidigare lön.