Jag undrar hur det skulle vara om alla danskar som flyttade till Bangladesh tvingades äta med händerna.

Det är en intressant bild. En rödhyad Preben med några trivselkilo för mycket. Framför honom en elak officiant som tvingar honom att svara på frågor om bangladeshiska värderingar.

Ett böneutrop från moskén utanför skär genom luften. Officianten tittar hårt på dansken.

”Preben! Nu är det dags. Ät nu med händerna.”

Och Preben böjer sig djupt över risskålen. Tjocka griskorvsfingrar tuttar ihop riset till en liten boll som han klumpigt trycker in i munnen.

Den stackars dansken verkar inte veta hur man äter. Kan ingen ge honom en sked eller nåt. Men officianten ler stolt, dansken är kuvad.

Det finns många sätt att uppfostra barn på. Jag tror inte att det är typiskt svenskt, men de flesta jag känner vill att deras barn ska bli öppna människor. Inte kränka andra, men samtidig sätta gränser och uttrycka sin egen vilja. Att vara lyhörd för andras önskemål, men inte självuppoffrande.

Det är en svår balansgång att vara människa. Man kan tycka vad man vill om det idealet men det verkar ändå har fått ett visst genomslag här i Sverige.

Bilden med dansken böjd över risskålen är en bisarr tanke.

Fast är den det, egentligen?

Ända sedan i somras kräver danskarna att invandrare ska gå igenom speciella riter.

Den 4 december ska danska Folketinget rösta om ett lagförslag – L80 – som innebär att den som vill bli dansk medborgare måste genomgå en särskild ceremoni i sin hemkommun. Invandraren ska skriva under ett avtal där hen lovar att följa danska värderingar. Jag har en viss förståelse för det.

Fox News: Danmark är inte Venezuela

Global

Det kan vara bra att få en sorts introduktionskurs om man ska bo ett annat land. Stå till höger i rulltrappan, ta inte sista tårtbiten och så vidare.

Men Dansk Folkeparti och De konservativa vill gå ett steg längre.

De kräver att ceremonin ska avrundas med en rejäl dansk handskakning. Det är inte frågan om något sexuellt. De vill bara att du ska sticka fram handen och skaka lite. Ingen stor grej för mig i alla fall. Men för vissa troende muslimer blir det jobbigt.

Det är precis det som de danska partisterna vet. Många av partisterna är vuxna människor och vet vad de gör. Det handlar om att kuva, kräva underkastelse.

Det skulle nog behövas en dos svensk barnuppfostran i Danmark.