Det är en rad händelser som leder fram till att en hög chef på Arbetsförmedlingen till slut blir avskedad under våren 2018.

Ett år tidigare ska chefen under ett restaurangbesök efter arbetstid ha tagit på två medarbetares bröst.

Han tar även en av de anställda på rumpan och för hennes hand så att den rör hans könsorgan. Det framgår av handlingar från myndighetens personalansvarsnämnd, dokument som Arbetet tagit del av.

Några månader senare får en av kvinnorna under natten flera sms till sin privata telefon. Chefen skriver att han genast vill träffa henne för att ”ge henne arbetsrelaterad information”.

Han säger att meddelandena gått till hela arbetsgruppen, något som senare visar sig inte stämma. Sms:en upplevs som sexuell påtryckning.

Enligt en av kvinnorna har hon i ett enskilt möte på våren 2018 markerat mot chefens jargong. Han ska då demonstrativt ha tagit av sina glasögon och stirrat på hennes bröst.

Den manliga AF-chefen tycker inte att han gjort sig skyldig till någon form av sexuella trakasserier. Hans version är att han har ”pussats” med sina underordnade, vilket han medger var olämpligt.

Men han tycker samtidigt att vuxna människor får ta ansvar för sina handlingar. De andra händelserna säger han sig inte minnas eller förnekar att de inträffat.

#Metoo

Inte fler anmälningar av sextrakasserier – trots Metoo

Arbetsmiljö

Men det finns vittnen som sett honom tafsa under restaurangkvällen. Den interna utredningen landar i att chefen gjort sig skyldig till sexuella trakasserier av de två underställda medarbetarna.

”De sexuella trakasserierna har bestått i sexuellt ofredande, påtryckningar om sexuell samvaro samt icke-verbalt uppträdande av sexuell natur”, står det i handlingarna som Arbetet har tagit del av.

I april i år avskedas mannen. Men han driver fallet vidare. Hans fack, Akademikerförbundet, lämnar in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Förbundet framför att det saknas grund för att säga upp mannen och kräver skadestånd på 200 000 kronor.

Enligt förbundet kan händelserna inte ligga till grund för avsked, eftersom de varit kända för Arbetsförmedlingen i mer än två månader innan beskedet om avsked kom.

#Metoo

15 fall av sextrakasserier i staten 2018

Arbetsmiljö

I september nås en förlikning mellan myndigheten och förbundet. Arbetsförmedlingen går med på att betala närmare 1,3 miljoner kronor före skatt till mannen.

Enligt myndighetens rättschef Anna Middelman gjorde de olika typer av bedömningar innan de nådde uppgörelsen.

Bland annat över kostnaden för att driva ärendet i domstol och vilka möjligheter de hade att vinna.

– En förlikning handlar inte alltid om rätt eller fel. Vi landade i att det här var den bästa lösningen.

Det här är det ena av två fall av sexuella trakasserier på kort tid där Arbetsförmedlingen gjort sådana här uppgörelser.

I slutet av 2017 fick en annan AF-chef lämna sitt jobb efter misstankar om sexuella trakasserier.

Ärendet hann aldrig nå myndighetens personalansvarsnämnd men utreddes av en advokatbyrå.

Chefen omplacerades och sade sedan upp sig själv efter en förlikning. Totalt fick chefen 2,6 miljoner kronor, enligt Dagens Industri.