Den turkiska fackföreningsrörelsen skakades i veckan av mordet på Abdullah Karacan, ordförande för fackföreningen Lastik-İş. I tisdags sköts han till döds då han besökte medlemmar på en däckfabrik i staden Adapazari.

Detaljerna kring attacken, där ytterligare två fackligt förtroendevalda skadades, är ännu oklara. En gärningsman är enligt IndustriAll gripen misstänkt för mord och mordförsök.

I staden Izmit slöt familj, företrädare för civilsamhället och tusentals fackligt aktiva upp för begravningen.

– Som en god människa, en underbar fader och en modig fackföreningsledare lämnar han efter sig ett stolt arv av kamp, en stark fackförening och en vision. När medlemmarna i Lastik-İş nu tar farväl måste de lova att höja fanan ännu högre, sa Kemal Özkan, biträdande ordförande för den globala fackföreningen IndustriAll, i sitt tal under begravningsceremonin.

Turkisk fackledare mördad

Global

Som fackordförande var Abdullah Karacan känd för sitt engagemang mot osäkra anställningar.

Efter en utdragen kampanj lyckades han 2015 pressa två internationella bildäckstillverkare att direktanställa 1 200 arbetare från underentreprenörer, något IndustriAll hyllade som en ”historisk seger”.

Lastik-İş ingår i DİSK, den Erdogankritiska centralorganisationen för oberoende turkiska fackföreningar. Fackföreningen är ansluten till IndustriAll där Abdullah Karacan var vice medlem i det verkställande utskottet.