Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Den turkiska fackföreningsrörelsen skakades i veckan av mordet på Abdullah Karacan, ordförande för fackföreningen Lastik-İş. I tisdags sköts han till döds då han besökte medlemmar på en däckfabrik i staden Adapazari.

Detaljerna kring attacken, där ytterligare två fackligt förtroendevalda skadades, är ännu oklara. En gärningsman är enligt IndustriAll gripen misstänkt för mord och mordförsök.

I staden Izmit slöt familj, företrädare för civilsamhället och tusentals fackligt aktiva upp för begravningen.

– Som en god människa, en underbar fader och en modig fackföreningsledare lämnar han efter sig ett stolt arv av kamp, en stark fackförening och en vision. När medlemmarna i Lastik-İş nu tar farväl måste de lova att höja fanan ännu högre, sa Kemal Özkan, biträdande ordförande för den globala fackföreningen IndustriAll, i sitt tal under begravningsceremonin.

Som fackordförande var Abdullah Karacan känd för sitt engagemang mot osäkra anställningar.

Efter en utdragen kampanj lyckades han 2015 pressa två internationella bildäckstillverkare att direktanställa 1 200 arbetare från underentreprenörer, något IndustriAll hyllade som en ”historisk seger”.

Lastik-İş ingår i DİSK, den Erdogankritiska centralorganisationen för oberoende turkiska fackföreningar. Fackföreningen är ansluten till IndustriAll där Abdullah Karacan var vice medlem i det verkställande utskottet.