För två år sedan infördes en lag som gör det omöjligt för kommuner att hänvisa till brist på bostäder för att undvika att ta emot nyanlända.

En lag som är bra i teorin men som blir problematisk när den kombineras med borgerlig bostadspolitik.

Minst sex av tio kommuner har i dag någon form av förtur till sina hyresbostäder.

Det klart vanligaste skälet till att människor gått före i kön är att dom är nyanlända, visar en genomgång av Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra. 

I samma tidning kommenterar Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg genomgången och säger att situationen kommer ha ett politiskt pris, eftersom man riskerar att skada förtroendet för kösystemet.

Och priset kommer att betalas av alla de krafter i Sverige som vill stoppa SD:s framfart.

Situationen öppnar nämligen upp för SD att utmåla nyanlända till syndabockar för bostadssituationen i de delar av landet där det råder brist på hyreslägenheter.

SD kan nämligen glatt peka på nyanlända och säga “titta det är flyktingarna som tar era bostäder, de får till och med gå före i kön” till alla dom som saknar de ekonomiska resurser som krävs för att köpa en bostad.

Och det är många i Sverige som inte har en tillräckligt tjock plånbok.

LO har i den nya rapporten Har vi råd att bo här? (2018) granskat möjligheten för olika sorters hushåll att hyra eller köpa en bostad.

Slutsatsen från rapporten är att det är omöjligt för arbetarfamiljer att köpa bostad i storstäderna. Allra värst är situationen i huvudstaden.

Genom att ställa arbetarklassen mot nyanlända kan SD därmed vinna mark och fokus kan skiftas bort från de riktiga bovarna: Allianspartierna.

”Ett paradigmskifte”. Så beskrev SvD Näringsliv de borgerliga partiernas utförsäljning av allmännyttan i Stockholm mellan 2007 och 2014.

26 000 hyreslägenheter hann Alliansen rea ut efter deras valvinst i kommunalvalet 2006.

Denna plundring av Stockholmarnas gemensamma tillgångar i kombination med att hyresrättsbeståndet inte byggts upp igen har förvärrat den bostadskris som huvudstaden befunnit sig i allt för länge.

Vissa kommuner har till och med varit tvungna att köpa bostadsrätter för att ta emot nyanlända.

Exempelvis borgerligt styrda Nacka som saknar ett kommunalt bostadsbolag efter att Moderaterna 1996 drev igenom försäljningen av Nackahems 4 000 bostäder.

Detta har gett upphov till rubriker som ”Ja, Nacka kommun köpte tre bostäder till en man och hans fruar” (Viralgranskaren, Metro).

Rubriker som SD sedan kan plocka enkla poänger med. Och rubriker som kommer att bli allt vanligare nu när Miljöpartiet (MP) bytt politiskt block i Stockholms stadshus.

Den nya grönblå alliansen har nämligen öppnat upp för ännu en utförsäljning av allmännyttan.

Ett olyckligt beslut som riskerar att göra MP till SD:s främsta valarbetare då nyanlända i allt högre grad kommer att ställas mot arbetarfamiljer i den bedrövliga bostadssituation som råder i stora delar av landet.

Vi får hoppas att dessa arbetare inte går på SD:s retoriska knep.

För det är inte de nyanländas fel att vi har för få hyreslägenheter, det är den borgerliga bostadspolitikens fel.

Högerns ”mirakelmedicin”, privatiseringar, har misslyckats med att lösa bostadskrisen.

Lösningen ligger i stället i en ny social bostadspolitik där det offentliga tar ansvar för bostadsförsörjningen.

Eller som jag brukar säga till de i min egen arbetarklassfamilj som ibland har funderat på att rösta på SD: Rikta vreden uppåt, inte nedåt.

Rösta åtminstone rödgrönt.

Eller förresten. Stryk grönt.