CDU håller partikongress den 8 december, där man ska rösta om ordförandeskapet.

Och Merkel har nu alltså beslutat att inte kandidera för ytterligare en period som partiledare — efter 18 år på posten, skriver bland andra focus.de.

– Hon kommer inte att ställa upp igen som kandidat till ledarskapet i sitt parti, säger en av källorna inom CDU till nyhetsbyrån AFP.

Däremot vill Merkel sitta kvar som Tysklands förbundskansler, regeringschef, uppger källor för den tyska nyhetsbyrån DPA.

Förbundskanslern har blivit alltmer pressad efter det att CDU:s allierade och regeringspartner CSU backade kraftigt i regionvalet i Bayern för två veckor sedan.

I valet i Hessen i helgen åkte hon på ett nytt bakslag då CDU backade med tio procentenheter till historiskt låga 28 procent.

Bakslagen har väckt frågor om framtiden för Merkels bräckliga regeringskoalition mellan CDU/CSU och socialdemokratiska SPD, som också backat kraftigt i Bayern och Hessen.

Bakom sig har Merkel även det svaga resultat CDU gjorde i det nationella valet i fjol.

Det resulterade i att det tog sex svåra månader att få ihop en koalition som kunde styra landet, efter det att SPD till slut motvilligt gått med på att sitta kvar i regeringen.

En anledning för Merkel att lämna ordförandeskapet i CDU, men sitta kvar som kansler, kan vara att partiet på så vis får en chans att förnya bilden av sig självt inför nästa val, 2021.

En möjlig efterträdare som CDU-chef som brukar nämnas är partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer.

Angela Merkel

• Född 1954 i Hamburg. Pappan var präst, mamma lärare i latin och engelska. Familjen flyttade till Östtyskland när Angela Merkel — som då hette Angela Kasner — bara var några veckor gammal.

• Har doktorerat i fysik.

• Tillbringade sina första 35 år i DDR. Började engagera sig politiskt i samband med Berlinmurens fall. Valdes in i förbundsdagen för kristdemokratiska CDU 1990.

• 1991—1994 minister med ansvar för kvinno- och ungdomsfrågor i Helmut Kohls regering.

• 2000 blev Merkel partiordförande för CDU, och sedan 2005 är hon Tysklands förbundskansler.

• Gift med kemiprofessorn Joachim Sauer. Paret har inga barn och håller en låg profil utåt.

Källa: Förbundskanslerämbetet