1. Mens-pannband

Röda pannband vid mens. Det var kravet lågpriskedjan Lidl ställde på sina kvinnliga anställda i Tjeckien. Pannbandshistorien avslöjades år 2004 och orsakade stor skandal i tjeckisk och tysk press.

Orsaken till pannbanden var företagets hårda regler för toalettpauser. Pannbanden gav de anställda rätt att gå på toa utanför ordinarie schema.

– Det låter ju fullständigt vansinnigt, det är olagligt, kommenterade Bo Drewsäter på dåvarande fackförbundet HTF historien i Expressen år 2004.

2. Blödde genom byxan – fick sparken

En kvinna i den amerikanska delstaten Georgia gick 2015 igenom klimakteriet och upplevde kraftigare mensblödningar än vanligt. Det ledde till att hon blödde igenom byxorna och fläckade ner en stol. Hennes arbetsgivare meddelade att hon skulle sparkas om det skedde igen.

När kvinnan råkade ut för samma sak en gång till fick hon sparken med motiveringen att hon misslyckats med att ”hålla en hög standard på den personliga hygienen”. Kvinnan stämde sin arbetsgivare, en stämning som senare resulterade i en förlikning.

3. Presidenthån

Den amerikanske presidenten Donald Trump har flera gånger antytt att kvinnor som kritiserat honom gjort det på grund av att de haft mens. En av dem var nyhetsankaret Megyn Kelly på den konservativa TV-kanalen Fox News.

Under en debatt före presidentvalet, ifrågasatte hon Donald Trumps tidigare kommentarer om kvinnor. Då hävdade han att Megyn Kelly hade ”blod som kom ut ur hennes ögon, blod som kom ut från henne varsomhelst”.

Kommentaren förklarade han senare med att han syftat på näsblod.

4. Menskonst i tunnelbanan

Konstnären och serietecknaren Liv Strömkvist konst föreställande kvinnor med mens pryder just nu Slussens tunnelbanestation i Stockholm. Det har fått Sverigedemokraterna att se rött. Bland annat partiets kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson.

– Det känns intimt, det känns privat, det sticker ut och det provocerar, sa han till SVT i augusti.

Sverigedemokraterna vill i stället att medborgarna ska få rösta som den offentliga konsten i staden.