Den fackliga kritiken är hård mot Stefans Löfvens tankar på att förhandla med Liberalerna och Centerpartiet om arbetsrätten i ett försök att bilda en mittenregering.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson skriver i en debattartikel i Aftonbladet att LO kommer att ta strid för anställningsskyddet, och på Twitter skriver LO att vissa frågor helt enkelt inte är förhandlingsbara.

”Oavsett regering kommer LO aldrig att vika undan när det gäller trygga jobb, schysta löner eller satsningar i välfärden!”

Stefan Löfvens gamla fackförbund IF Metall ser visserligen positivt på att han får försöka bilda regering, men förbundets ordförande Marie Nilsson uppmanar honom samtidigt lämna arbetsrätten orörd.

”Hoppas på Löfven som regeringsbildare. Det är dags att bryta blockpolitiken. Mitt tips till partiledarna är att lägga arbetsrätten åt sidan i regeringsförhandlingarna. Den fixar vi parter, och sen kommer vi gemensamt till er med vår lösning”, twittrar hon.

TCO:s ordförande Eva Nordmark är även hon kritisk till att arbetsrätten dras in i regeringsförhandlingarna.

”Har haft skäl att säga detta ett antal gånger under mina år som facklig ledare: Fackförbund och arbetsgivare är inga beställningsorganisationer till någon regering! Det gäller även för nästa regering, oavsett vem/vilka som sitter i den.”

Även Sacos ordförande Göran Arrius skriver på twitter att: ”Arbetsmarknadsfrågor ska hanteras av arbetsmarknadens parter.” En syn han delar med både LO och TCO.

”Det är inte politikerna utan arbetsmarknadens parter som är bäst lämpade att sköta arbetsmarknaden och de villkor som ska gälla där”, sammanfattar Eva Nordmark fackets samlade ståndpunkt på Twitter.

Arbetsgivarorganisationerna har inte reagerat lika starkt. Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg kommenterar dock på Twitter Arbetets artikel om om att Löfven öppnar för förhandlingar om arbetsrätten, med ett kort: ”Det tycker jag arbetsmarknadens parter ska ta hand om.”