Det överordnade för Arbetsförmedlingen har ibland varit att skaffa fram vilket jobb som helst åt den som är nyanländ, oavsett personens tidigare kompetens. Det berättar Elsa Mattsson, handläggare på arbetsgivarorganisationen SKL (Sveriges kommuner och landsting), om hur det har varit traditionellt.

Men hon betonar dels att människor ska få arbeta i linje med sin kompetens, dels att det med dagens kompetensbrist är viktigt att ta vara på all utbildning och erfarenhet.

– Och ibland måste det ta tid. Det tar tid för en lärare från Syrien till exempel att validera sin kompetens, förstå vad den svenska skolan är för arbetsplats, lära sig svenska och komplettera sin utbildning för att kunna ansöka om legitimation, säger hon.

– Det kan vara lockande att anvisa dem till ett jobb så fort som möjligt, men vi ser att det viktigaste är insatser som leder till långsiktig etablering på arbetsmarknaden.

Men det är inte helt enkelt att hitta rätt bland de aktörer som är inblandade när man behöver få utländsk kompetens bedömd och kompletterad i Sverige.

För att underlätta har SKL i samarbete med åtta fackförbund och förhandlingsorganisationen Akademikeralliansen satt upp sajten Vägen till jobben.

Där finns information för den som är ny i Sverige och för arbetsgivare inom vård, skola och omsorg.

– Det är svårt att förstå hur vägen till jobben ser ut och vilken aktör som har ansvar för vilken pusselbit. Då tänkte vi att det måste vara särskilt svårt för den som kommer ny eller den som ska vägleda en nyanländ, säger Elsa Mattsson som har projektlett arbetet med sajten.

Är systemet för snårigt?
– Det är snårigt. Jag har svårt att förstå vad man ska göra i alla steg för att komma fram och jag är svenskspråkig och akademiskt utbildad. Så jag tror verkligen man kan göra mycket mer för att förenkla. Det här är ett led i det.

En kort informationstext om sajten finns på flera språk, men i övrigt är den skriven på svenska. Den är alltså inte tillgänglig för den helt nyanlände.

Elsa Mattsson säger att det vore för resurskrävande att hålla den aktuell på flera språk.

Hur skulle du beskriva den invandrade arbetskraftens betydelse för den fortsatta personalförsörjningen bland SKL:s medlemmar?
– Den är potentiellt jättestor. Även om vi skulle rekrytera alla som kommer ur det svenska utbildningssystemet så skulle det inte räcka om vi jobbar på samma sätt som vi gör i dag, säger Elsa Mattsson.

Dessa står bakom sajten

SKL

Kommunal

Vårdförbundet

Vision

Fysioterapeuterna

Akademikerförbundet SSR

Lärarförbundet

Lärarnas Riksförbund

Sveriges Läkarförbund

Akademikerförbundet SSR

Sajten har tagits fram med stöd av Arbetsförmedlingen.