– Att få de fängslade kvinnorna frigivna är det som driver mig. Per Anger-priset är inte främst ett pris till mig, det är en symbol för en fortsatt kamp för mänskliga rättigheter för kvinnor, säger Teodora del Carmen Vásquez i ett pressmeddelande.

El Salvador har en av världens hårdast abortlagar. Abort är kriminaliserat och totalförbjudet och kvinnor som får missfall kan misstänkliggöras för att ha gjort abort.

I februari skrev Arbetet Global om kvinnorättskämpen Teodora del Carmen Vásquez som benådades från ett 30-årigt fängelsestraff.

Hon kunde då efter tio år och åtta månader i fängelse lämna kvinnofängelset i Ilopango, utanför El Salvadors huvudstad San Salvador.

El Salvador benådar kvinna efter tio år för ofrivillig abort

Global

2007 dömdes hon för mord. När hon var gravid i nionde månaden misshandlades hon av okända män och fick bland annat ett hårt slag i magen.

Några dagar senare svimmade hon på sin arbetsplats och drabbades av missfall. En kollega som trodde att hon framkallat missfallet medvetet ringde till polisen, i stället för ambulansen.

I Arbetet Globals artikel från februari beskriver Nancy Northup, ordförande för den amerikanska organisationen Centre for reproductive right, straffet som ”orättvist, oproportionelligt och överdrivet” och beklagade att det tog så lång tid för Teodora del Carmen Vásquez att bli fri.

Organisationen har i många år försökt få El Salvador att ändra sin abortlagstiftning och släppa de kvinnor som straffats för abort eller mord på sina nyfödda barn.

Det internationella Per Angerpriset delas sedan 2004 ut av myndigheten Forum för levande historia och nomineringen i år kommer från människorättsorganisationen Amnesty International.

I motiveringen till priset skriver Forum för levande historia att Teodora del Carmen Vásquez får priset ”för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador – ett av världens mest konservativa länder i synen på abort… Hon har vänt en personlig smärta till en kraft som ger stöd och hopp till många flickor och kvinnor i sitt hemland. ”

Tidigare pristagare

2018: Teodora del Carmen Vásquez, kvinnorättskämpe i El Salvador

2017: Gégé Katana Bukuru, kvinnorättsförsvarare i Kongo-Kinshasa

2016: Syrisk-palestinske människorättsaktivisten Abdullah al-Khateeb

2015: Islena Rey Rodriguez, människorättsaktivist i Colombia

2014: Rita Mahato, människorättsaktivist i Nepal

2013: Justine Ijeomah, människorättsaktivist i Nigeria

2012: Sapiyat Magomedova, människorättsadvokat i Dagestan

2011: Narges Mohammadi, människorättsaktivist i Iran

2010: Jelena Urlajeva, medborgarrättsaktivist i Uzbekistan

2009: Brahim Dahane, medborgarrättsaktivist från Västsahara

2008: Sebastian Bakare, anglikansk biskop i Zimbabwe

2007: Yolanda Becerra, ordförande för Organización Feminina Popular, kvinnorättsorganisation i Colombia

2006: Aliaksandr Bialiatski, författare och medborgarrättsaktivist i Vitryssland

2005: Arsen Sakalov, ingusjisk medborgarrättsaktivist

2004: Gennaro Verolini, påvlig diplomat som arbetade mot nazistiska förföljelser av judar i Ungern under andra världskriget

Källa: TT/Forum för levande historia