Sedan regeringen återinförde gränskontroller mot andra länder inom Schengensamarbetet den 2 juli tillämpar gränspolisen så kallade selektiva kontroller i hamnarna i Stockholm.

Den 2 oktober stoppades 15 utländska medborgare som anlände med färjan från Riga. De hade visum till Lettland och uppgav att syftet med resan hade varit att delta i en idrottsturnering i landet.

Gränspolisen misstänkte dock att personerna kommit till Sverige för att jobba svart.

– De hade inte varit på någon idrottsturnering i Lettland, säger Peter Redaelli som är operativ samordnare vid gränspolisens sektion för rörliga kontrollgrupper.

– Det är ganska vanligt att man gör så, att man skaffar en Schengenvisering till ett annat land. Det är inte ovanligt att det är Lettland eller Litauen.

Gränspolisen uppger att man noterat att en stor mängd människor kommer till Sverige via ett par hamnar. Man misstänker att personerna reser hit för att jobba svart, främst inom restaurang- och byggbranschen, och det hela misstänks vara organiserat.

– De här två som vi inte omhändertog hade uppehållstillstånd i andra Schengenländer och en av dem har rest med en större grupp tidigare, säger Peter Redaelli.

Han kan inte svara på hur omfattande problemet är eller hur många människor det rör sig om totalt.

– Det är jättesvårt att säga faktiskt. Vi hittar inte alla och det finns många vägar in till Sverige.

De tretton uzbekerna fick tillbringa natten på Arlanda och avvisades sedan med flyget till Uzbekistan via Istanbul.

Fakta: Gränskontrollerna

Från och med den 2 juli 2018 så kan polisen utföra gränskontroller i hamnarna i Ystad, Karlshamn, Karlskrona och i Stockholms län.

Gränskontroller kan också utföras i den Schengen-interna flygtrafiken på flygplatserna Arlanda, Bromma, Landvetter, Malmö Airport samt Skavsta.

De tillfälliga inre gränskontrollerna utförs sedan tidigare i Skåne vid Hyllie station, brofästet vid Lernacken, Trelleborg hamn, Helsingborgs hamn och Malmö hamn.

Det nuvarande beslutet om den utökade gränskontrollen vid inre gräns gäller som längst till den 11 november 2018.

Källa: Polismyndigheten