RECENSION. Visst minns jag det kroatiska barnprogrammet Professor Balthazar från mina egna uppväxtår i 1970-talets Sverige.

Förutom att den var färgglad och hade en medryckande signaturmelodi fastnade jag för hur den godhjärtade och lite kluriga professorn alltid lyckades fundera ut en lösning på ett problem som någon behövde hjälp med.

På Marabouparken i Sundbyberg gräver Behzad Khosravi Noori lika lekfullt som allvarligt ned sig i Professor Balthazar som skapades i Zagreb 1967–1977.

Resultatet är en berättelse som växer till en komplex historia med poli-tiska förtecken.

Men det handlar också om hur en tecknad film blivit en gemensam referens för människor i helt olika sammanhang.

Själv såg Behzad Khosravi Noori Professor Balthazar som barn i 1980-talets Iran.

Efter revolutionen var Iran ett av de länder som gick med i Alliansfria rörelsen, som var verksam under kalla kriget och ville ställa sig utanför både öst- och västblocket.

Det var också först då, 1979, som de iranska tv-tittarna kunde se programmet.

Även om sambandet inte helt kan beläggas är det en fantasieggande tanke som gör kulturellt utbyte viktigare än man kan tro.

I centrum för utställningen står det monument som förekommer i ett av tio avsnitt som går att se på fyra tv-skärmar.

Monumentet i ”Martin når höjderna” från 1967–68 byggs till minne av Martin som försvunnit efter att han fått boken ”Hur man når framgång” av professor Balthazar.

Helt plötsligt saknar alla i Baltha-zargrad Martin och man beslutar att hedra honom med en staty.

Problemet är dock att ingen riktigt minns hur han såg ut. Därför blir monumentet en tom sockel som nu tronar ovanpå en fullt användbar bygg- och klätterställning som bokstavligen förhöjer Behzad Khosravi Nooris långtgående projekt.

På vernissagekvällen kunde man se hur både stora och små barn åkte ruschkana från ställningen.

Andra lyssnade på intervjuer med  Zagreb Animation School eller såg en film om den Alliansfria rörelsen och dess kopplingar till världspolitiska händelser i såväl Iran som dåvarande Jugoslavien.

Precis som i ett avsnitt av Professor Balthazar smälte politik och estetik samman till en närmast oemotståndlig blandning.

Konstuställning

Professor Balthazar och monumentet över den osynlige medborgaren

Behzad Khosravi Noori
Marabouparken, Sundbyberg, t o m 2/12